PolitikaPreporučeno

Rezolucija o potresu u Hrvatskoj, ‘covid putovnice’ i regulacija rada na daljinu | EU brifing

Čelnici Europske unije ovaj će tjedan razgovarati o epidemiološkoj situaciji video vezom, a zastupnici Europskog parlamenta održati plenarnu sjednicu na kojoj će ih većina sudjelovati virtualno.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je za četvrtak,  21. siječnja, video konferenciju na kojoj će čelnici zemalja članica razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Europi i o usklađivanju mjera za borbu protiv pandemije koronavirusa.

>>>Par detalja o ‘eko-shemi’ za izravna plaćanja poljoprivrednicima | ZPP

Europa je suočena s drugim valom pandemije koronavirusa uz dodatnu opasnost novog, britanskog soja virusa koji je prema znanstvenicima i do 74 posto zarazniji. Stoga se velike nade polažu u cijepljenje koje se u EU-u odvija dosta sporo.

Dosad su za uporabu u EU-u odobrena dva cjepiva, a proizvođač prvog odobrenog cjepiva Pfizer najavio je sljedećih tjedana smanjene isporuke dok ne prilagodi proizvodne pogone za povećanje proizvodnje.

Nesuglasje o potvrdama o cijepljenju

Dok se na procijepi dovoljno velik broj stanovnika, jedini preostali način za suzbijanje pandemije je smanjenje kontakata i zato se u puno zemalja članica produljuju mjere zatvaranja koja sa sobom nose i teške ekonomske posljedice.

>>>‘Iskaznica o imunitetu’ izaziva zabrinutost zbog diskriminacije u Španjolskoj, Europi: COVID-19

Jedna od tema na virtualnom samitu mogla bi biti i ideja grčkog premijera Kyriakosa Mitsokisa da se omogući putovanje unutar EU-a osobama s potvrdama da su se cijepile protiv covida 19.

Međutim, riječ je o vrlo osjetljivoj temi koja otvara brojna pitanja, zasad bez odgovora. Između ostaloga, još nema dokaza mogu li cijepljene osobe prenositi virus. Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je prošli tjedan da o tome još nema pouzdanih podataka i da će se o tome više znati početkom veljače.

>>>Nema dokaza da cjepivo priječi zarazu i/ili transmisiju koronavirusa | WHO

Drugo je pitanje moguće diskriminacije jer još nemaju svi mogućnost da se cijepe. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi se to moglo riješiti kombinacijom potvrda o cijepljenju i negativnih PCR testova tako da one osobe koje nemaju potvrdu mogu putovati uz predočenje negativnog testa za covida-19.

Francuska smatra da je za to još prerano.

“Ako govorimo o dokumentu koji vam dopušta putovanje u Europi, mislim da je za to prerano. Francuska smatra da sada ne treba otvarati raspravu o tome. Kada svi budu imali pristup cjepivu, onda će to biti druga tema”, rekao je francuski ministar za europske poslove Clement Beaune.

EP na plenarnoj sjednici i o potresu u Hrvatskoj

Sljedeći tjedan održava se plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će, među inim, zastupnici raspravljati o posljedicama potresa u Hrvatskoj i glasati o rezoluciji o tom pitanju.

U nacrtu rezoluciji, u čijoj su izradi sudjelovali hrvatski zastupnici iz svih zastupničkih klubova, poziva se Komisija da u suradnji s europskim i hrvatskim institucijama osmisle način za brzu raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći za brzi oporavak pogođenih područja.

Rasprava i glasanje o rezoluciji predviđeno je za četvrtak ujutro, 21. siječnja.

U utorak će zastupnici razgovarati o kampanji cijepljenja i nabavi cjepiva u EU-u.

U srijedu, na dan inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena, zastupnici će razgovarati o budućim odnosima između EU-a i SAD-a.

U pripremi zakon o radu na daljinu

U srijedu prijepodne predviđena je rasprava o programu novog portugalskog predsjedništva Vijećem EU-a u kojoj će sudjelovati portugalski premijer Antonio Costa i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Zastupnici će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasati o rezoluciji u kojoj će tražiti donošenje zakona kojim bi se radnicima koji rade od kuće zahvaljujući internetu i novim tehnologijama zajamčilo pravo da budu “offline” izvan radnog vremena i za vrijeme odmora.

>>>Započeli pregovori oko novog Zakona o radu | HUP

Uza sve prednosti i blagodati koje je donio rad na daljinu, pojavile su se i brojne negativne posljedice, koje izravno utječu na kvalitetu života. Između ostaloga, česta je praksa da poslodavci zovu telefonom, šalju elektronsku poštu i poruku u kojim se od njih traži angažman i izvan radnog vremena i dok su na odmoru.

Sljedeći tjedan predviđena su i dva virtualna sastanka na ministarskoj razini. U ponedjeljak se održava video-konferencija Vijeća za opće poslove, a u utorak Vijeća za ekonomske i financijske poslove.

Comments (1)

  1. […] Rezolucija o potresu u Hrvatskoj, ‘covid putovnice’ i regulacija rad… 18/01/2021 […]

Comments are closed.