Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rezultati Nestlé lošiji od očekivanja unatoč povećanju cijena | 2022.

Nestlé je izvijestio o lošijim od očekivanih rezultatima u poslovnoj 2022. godini koju je označio postojanim povećanjem cijena.

>>>Nestlé preuzima kompaniju koja je razvila prvi od FDA odobren lijek za alergiju na kikiriki

Proizvođač KitKat čokoladica i naširoko usvojenog Nescafea bilježi dioničarima dostupan neto profit od 9.3 milijarde švicarskih franaka (9.41 milijardu eura), nasuprot 11.6 milijardi franaka u prognozama i očekivanjima analitičara.

Reuters piše da je Nestle u 2021. ostvario profit od prodaje udjela u L’Orealu i godinu zaključio s neto prihodom od 16.6 milijardi franaka.

>>>Švicarska vlada poziva na ukidanje strateških rezervi kave

Ukupna prodaja u 2022. donijela je 94.4 milijarde franaka, također promašivši konsenzus u očekivanjima o 95.02 milijarde.

Inflatorni pritisci

Korekcije cijena, uvjetovane generalnim inflatornim pritiscima duž dobavnih lanaca, bile su daleko najveća komponenta organskog rasta, proizvodi su u prosjeku poskupili za 8,2%, dok se njihova količina povećala tek za 0.1%.

Izvršni direktor Mark Schneider u komentaru je prepoznao teško okruženje za potrošače.

“Prošla je godina donijela mnogo izazova i teških izbora za obitelji, zajednice i biznise. Inflacija se propela do razina bez presedana, pritisak životnih troškova se intenzivirao – učinci geopolitičkih napetosti osjetili su se širom svijeta,” rekao je.

>>>Crtice o kavi

“Organski rast bio je solidan, marže nastavljaju biti otpornima, i naš se podcrtana zarada po dionici razvijala snažno.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima