Biznis i ekonomijaPreporučeno

Širi se ptičja gripa, prijeti postojanim ‘ratom protiv peradi’

Veterinari i stručnjaci za bolesti upozoravaju da bi ptičja gripa prvi put mogla postati endemska cjelogodišnja bolest u pojedinim divljim pticama koje virus prenose na perad.

Reuters nakon razgovora s više od 20 stručnjaka i peradara piše da je počeo “rat” protiv peradi.

Prema konsenzusu, učestalost virusa u divljini signalizira da rekordne zaraze na farmama neću uskoro posustati, proizvođači bolest moraju prihvatiti kao ozbiljan rizik kroz čitavu godinu.

>>>Čitava Britanija proglašena ‘Zonom prevencije ptičje gripe’

Procjene stižu nakon širenja virusa u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji i Africi gdje je njegov genetički otisak sve ujednačeniji.

Cijene jaja

Cijene jaja lani su u Americi otišle u nebo nakon što je bolest rezultirala uništenjem desetaka milijuna kokoši, najveći je teret pao na najsiromašnije zemlje svijeta.

Stručnjaci kažu da su glavni prijenosnici virusa divlje ptice, osobito pojedine vrste, poput pataka, koje su otpornije na gripu pa bolest mogu prenijeti drugima.

>>>Ptičja gripa H5N8 prvi put zarazila ljude | Rospotrebnadzor

Glavni direktor Rose Acre Farms, po veličini drugog proizvođača jaja u Sjedinjenim Američkim Državama kaže da su poduzete stroge mjere opreza, uključujući obavezno tuširanje prije ulaska u kokošinjce, no da se virus ipak probio zbog čega je izgubljeno oko 1.5 milijuna ptica u okrugu Guthrie.

Kompanija je pretrpjela i veliku štetu nakon penetracije u Weld Countyju, Colorado, gdje je zbog virusa zaklano više od 3 milijuna pilića.

“Izudaralo nas je,” rekao je direktor Marcus Rust. “Dođe ti da počupaš kosu”.

Novi, postojani rat

Uz SAD, ptičja je gripa lani najteže pogodila peradare u Britaniji, Francuskoj i Japanu, gdje se pojedini proizvođači osjećaju bespomoćnima.

“Ptičja se gripa pojavljuje čak i na novim peradarskim farmama s modernom opremom i bez prozora, stoga je jedino što nam preostaje moliti Boga,” rekao je Shigeo Inaba koji u blizini Tokyja uzgaja piliće radi mesa.

“To je novi rat,” rekao je državni veterinar zastupnicima u američkoj državi Indiani. “To je u suštini 12-mjesečno bdijenje.”

>>>Ptičja gripa na farmi u vlasništvu Vindije, Vindona | H5N8

Divlje ptice virus nose dalje i šire oko svijeta nego ikad prije te ga izgledno nose u rekordnim količinama, rekao je Gregorio Torres, voditelj znanstvenog odjela Svjetske organizacije za zdravlje životinja sa sjedištem u Parizu, međuvladine skupine i globalnog autoriteta za bolesti životinja.

“Bolest je ovdje da ostane s nama barem kratkoročno,” rekao je Torres.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima