PolitikaPreporučeno

RF pozdravio podatke o koncentraciji štednje, najavio traženje ‘osnove za oporezivanje najbogatijih’

Radnička fronta u subotu je u priopćenju za javnost podcrtala svoju ulogu u objavi podataka o koncentraciji štednje u Hrvatskoj koji su, među ostalim, pokazali da 964 osobe, ili 0.03% deponenata, na računima drži 2.4 milijarde eura.

Grabancijaš priopćenje RF-a prenosi u cijelosti:


Jučerašnjom objavom HNB-ovih podataka o koncentraciji štednje Radnička fronta izborila je jednu veliku pobjedu. HNB je, priznavši da je to napravio zbog našeg zahtjeva, konačno objavio podatke o koncentraciji štednje koji se nisu objavljivali od 2014. godine [1].

Od početka mandata u Hrvatskom saboru inzistiramo na objavi ovog podatka kako bismo izbjegli statističke manipulacije poput one o “prosječnom hrvatskom štediši” koji navodno ima skoro deset tisuća eura na banci. Takav “prosječni štediša” živi samo u bajci Andreja Plenkovića i njegovoj idili iz bajke o “dvije Hrvatske”. Većina nema ništa na računima ili malo.

Podaci koje je konačno objavio HNB govore o ogromnim razlikama. U RH ima 964 milijunaša, onih koji na banci imaju preko milijun eura, a čije ukupno bogatstvo na bankama prelazi ukupno 2,4 milijarde eura. Ti najbogatiji predstavljaju tek 0.03% deponenata, ali na svojim privatnim računima drže čak oko 7% ukupne štednje. S druge strane najviše deponenata, njih skoro 1,7 milijuna u bankama ima skromnu štednju do 1000 eura. 81% deponenata ima manje od 10 tisuća eura, te drži manje od 12 % ukupnih depozita. Istodobno, najbogatija manjina – njih manje od 2% ima depozite od 100 tisuća eura na više, te drži oko 40% ukupne štednje. Da svih 1,7 milijuna ljudi koji imaju neke novce na računima skupe sav svoj novac – i dalje bi imali 7 puta manje nego 964 najbogatijih!!

Izborili smo kontinuirano objavljivanje ovih podataka. No tražit ćemo i razrađenije razrede koncentracije štednje! Indikativno je da se sve bogate iznad milijun eura smjestilo u istu kategoriju, dok se 2014. dalo i podatke za depozite preko 25 milijuna kuna (dakle preko 3 milijuna eura). Ova manipulacija koristi tome da se u brojku od 964 milijunaša „utope” super-milijunaši oni koji imaju puno više od milijun eura. Nas zanima 1% najbogatijih u RH koje je potrebno oporezovati porezom na neto bogatstvo. Među ovih 964 milijunaša postoje i parovi, poput Martine Dalić i njezinog supruga, koji oboje predstavljaju milijunaše. Među njima postoje i oni koji su u vrijeme niskih kamatnih stopa na štednju umjesto da štede kupovali luksuzne nekretnine…

Zato ćemo od Vlade RH, HNB-a, Porezne uprave i drugih institucija RH tražiti i druge podatke:

  1. puno detaljnije “zrnaste”

podatke o onima iznad 1 milijun eura po kategorijama koje smo predložili za oporezivanje najbogatijih (700.000 – 1,5 milijuna; 1,5 – 5 milijuna; 5-20 milijuna; 20-100 milijuna i preko 100 milijuna);

  1. da se podaci o depozitima na bankama spoje s podacima popisa stanovništva kako bismo dobili “parove” kao i djecu na koju bogati prepisuju imovinu – odnosno locirali financijsku imovinu po kućanstvu;
  2. podatke o ukupnoj imovini po kućanstvima koja uključuje i nekretnine, vlasništvo/udjele u tvrtkama… što je osnova za oporezivanje 1% najbogatijih.

HNB je 21. 12. primio našu zastupnicu kako bi se prezentirali prikupljeni podaci.

[1] U prilogu šaljemo prezentaciju HNB-a u kojoj stoji da su podatke odlučili prikupiti nakon što smo u rujnu 2022. godine to službeno zatražili u Saboru. Prijedlog Zaključka koji smo i službeno uputili prema Vladi.