PolitikaPreporučeno

Rusija nije ciljala civilnu zgradu u kojoj je poginula 21 osoba | fact check

I dokoni motritelji rata u Ukrajini znaju da su činjenice svakodnevno skrivene iza dimnih zavjesa obostrane ratne propagande koja s lakoćom pronalazi put do medija glavne struje.

>>>Komisija osniva nove centre za ratnu propagandu, borbu protiv dezinformacija

Proturječne informacije na istoku i zapadu posve su uobičajene. Utvrđivanje i provjera činjenica ili navoda s prvih crta bojišnice ne polazi za rukom niti najmoćnijim izvještajnim agencijama kakve su Associated Press i Reuters.

Grabancijaš u takvom kontekstu bilježi prijepor oko subotnjeg “ruskog napada na civilnu zgradu” u ukrajinskom gradu Dnjipro gdje je prema posljednjim, nedjeljnim informacijama, poginula 21 osoba.

>>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDEO

“Najmanje 35 ljudi i dalje se vode kao nestali, ozlijeđene su 73 osobe,” napisao je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram šef regionalnog vijeća Nikola Lukašuk uz poruku: “Gorite u paklu, ruske ubojice.”

Vijest o pogibiji naširoko je predstavljena kao “ruski napad na civile”, no posljednje informacije sugeriraju da je do tragedije došlo uslijed ukrajinskog pokušaja da obori krstareći projektil X-22 (K-22) čiji je cilj izgledno bila obližnja električna stanica.

Hrvatska izvještajna agencija, HINA, vijest je također objavila s naslovima koji izričito navode kako je riječ o “ruskom napadu na stambenu zgradu” što je potom u različitim oblicima preneseno ili preslikano u medijima.

Navedeni je scenarij naširoko podijeljen i osporavan na društvenim mrežama prije nego što je potvrđen u televizijskom nastupu savjetnika ukrajinskog predsjednika Alekseja Arestoviča.

>>>Na društvenim mrežama eksplozija objava o ‘namještenom, lažiranom masakru’ u Buči

Prema njegovim riječima ukrajinska vojska nije imala mogućnost za presretanje projektila na siguran način zbog čega je X-22 nakon pokušaja obaranja pao ispred ulaza u zgradu gdje je eksplodirao i izazvao kobno urušavanje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima