Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ryanair očekuje snažnu ljetnu potražnju, rekordni profit

Ryanair je financijsku godinu zaključenu 31. ožujka okončao s ponajboljim rezultatima u svojoj povijesti uz “oprezni optimizam” da bi robusna ljetna potražnja mogla osigurati njegov daljnji uzlet u sljedećih 12 mjeseci iako su cijene goriva nepovoljne.

>>>EU dogovorio zakon o klimatskom danku za avioprijevoznike

Irski zračni prijevoznik, koji uživa najveći broj putnika na starom kontinentu, nakon oporezivanja je zaradio 1.43 milijarde eura i u tekućoj godini očekuje rast prometa za 10%, što bi trebalo više nego nadoknaditi oko milijardu eura veći račun za gorivo.

Glavni direktor, Michael O’Leary, investitorima je rekao da očekuje još dobiti od ljetne potražnje i cijena karata koje su “ispred onih od prošle godine”.

>>>IATA vidi oporavak avioprijevoza u 2023. godini

“U mojem umu nema sumnje da su ljudi koji su bili zaključani kroz dvije godine COVID-a željni putovanja. Oni putovanja ne vide kao luksuz već kao nužnost i obitelji se ovog ljeta vraćaju na europske plaže,” rekao je O’Leary prema citatu Reutersa.

Dionice Ryanaira po objavi su skočile za 1.4% i ovih dana kotiraju za 27% bolje nego na početku godine.

Dobru sezonu očekuju i drugi europski avioprijevoznici, uključujući niskobudženti easyJet koji također bilježi ohrabrujuće ljetne rezervacije i htijenje potrošača za postcovid opuštanjem iako njihove dohotke izjeda inflacija.

Dionici očekuju da će godina u cjelini biti 5 do 10 posto lošija od predpandemijskih.

Novi rekordi

O’Leary je izrazio nesigurnost oko zimskih mjeseci i početka 2024. godine za koje drži da bi mogli biti izazovniji.

>>>Ryanair o ulasku u Hrvatsku: Croatia Airlines za nas je irelevantan

Također je rekao da njegovoj kompaniji pogoduju zadrške u isporuci novih zrakoplova koja će kapacitet držati ograničenim joj najmanje četiri godine kroz koje očekuje “goleme prilike rasta”.

Ryanair će svoju flotu kroz sljedeće tri godine osnažiti sa 110 novih Boeinga.

Direktor financija, Neil Sorahan, za Reuters je rekao da u tekućoj financijskoj godini očekuje 185 milijuna putnika, u poredbi s rekordnih 168.6 milijuna u godini prije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima