PolitikaPreporučeno

SAD potvrdio pošiljku Abramsa; Kremlj: gorjet će poput svega ostalog

Kupola M1 Abramsa; Foto: Military TV/YouTube

Sjedinjene Američke Države u srijedu su rekle da će Ukrajinu opskrbiti s 31 svojih najnaprednijih borbenih tenkova.

Kijev je pošiljku pozdravio kao potencijalnu prekretnicu u borbi protiv ruske invazije.

Najava Amerikanaca izgledno je uvjetovana diplomatskim pritiskom Njemačke koja je nakon jednogodišnjeg otpora u utorak potvrdila da će Ukrajini isporučiti okosnicu svojih ofenzivnih borbenih snaga, tenkove Leopard i Leopard 2.

Rusija je u prvoj reakciji osudila odluke Berlina i Washingtona kao “opasnu provokaciju”.

Govoreći u Bijeloj kući, predsjednik Joe Biden pošiljku je karakterizirao kao nužnu, rekavši da će M1 Abrams tenkovi “pospješiti (ukrajinsku) sposobnost manevriranja na otvorenom terenu”.

Analitičari drže da će objave ohrabriti druge nacije koje također promišljaju o slanju nove smrtonosne pomoći Kijevu.

>>>Lista zapadnjačkog vojnog hardvera, smrtonosne pomoći za Ukrajinu

Kijev je glavne borbene tenkove zazivao mjesecima uz ufanje da će oni pomoći u zaustavljanju izgledne proljetne ofenzive ili otvoriti put oslobađanju okupiranih teritorija.

Izvor iz Bidenove administracije novinarima je rekao da će za isporuku Abramsa trebati mjeseci i potez oslikao kao snaženje dugoročnih obrambenih sposobnosti Ukrajine.

Slična se zadrška očekuje i s pošiljkama Leoparda 2 iz Njemačke.

Biden je u govoru naglasio da “ne postoji ofenzivna prijetnja (samoj) Rusiji”, no eskalacija je izvjesna i dolazi s pomicanjem “sata usuda” koji nikad u povijesti nije bio bliži Armagedonu.

“Put prema pobjedi”

Biden je u srijedu razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, talijanskom premijerkom Giorgijom Meloni i britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

Njemačka, koja zbog svoje nacističke povijesti zazire od izvoza ofenzivnog oružja u utorak je potvrdila inicijalnu pošiljku tenkovske satnije sačinjene od 14 svojih Leoparda 2 i rekla da će dozvoliti pošiljke iz drugih europskih zemalja.

Njezin je konačni cilj Kijevu isporučiti dva bataljuna, uobičajeno sastavljena od tri ili četiri satnije. Za dostavu će trebati tri do četiri mjeseca.

>>>Dionica proizvođača Leoparda kroz godinu skočila za 170%

“Njemačka je uvijek bila na čelu kada govorimo o podršci Ukrajini,” rekao je Scholz u njemačkom parlamentu što su zastupnici popratili aplauzom.

Biden je Njemačkoj zahvalio na odluci.

Scholz je kasnije novinarima izjavio da će Njemačka poslati i drugu vojnu pomoć, uključujući sustave protuzračne obrane, tešku artiljeriju i višecijevne raketne sustave.

>>>Tajnik Patrušev: Rusija je sada u ratu s NATO savezom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je zahvalio Washingtonu uz procjenu da su Abrams tenkovi “značajan korak na putu prema pobjedi”.

“Danas je slobodni svijet ujedinjen kao nikada prije za zajednički cilj” oslobađanja Ukrajine, napisao je u objavi na Twitteru.

“Glavna je stvar da je ovo samo početak. Nama trebaju stotine tenkova,” dodao je šef njegova osoblja, Andrij Jermak, na Telegramu.

Podbadanje nuklearne sile

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u dosadašnjem su tijeku uskoro jednogodišnjeg rata zazirali od opskrbe Ukrajine ofenzivnim oružjem.

Moskva je Zapad opetovano podsjećala i upozoravala da se ne poigrava s nuklearnom silom.

>>>Volodin: zapadnjačko posredovanje u Ukrajini vodi u ‘globalnu katastrofu’

Rusija je na najavu dostave Abramsa i Leoparda reagirala s gnjevom, ali i umanjila značaj američke pošiljke.

Kremlj je Berlin optužio za napuštanje svoje “povijesne odgovornosti prema Rusiji” koja je Nijemce i Europu oslobodila od nacizma.

“Ova izrazito opasan odluka sukob odvodi na novu razinu,” rekao je ruski veleposlanik u Njemačkoj, Sergej Nečajev.

Kremlj je ponovio da zapadnjačko posredovanje produljuje sukob koji će neminovno završiti njezinom pobjedom.

>>>Michel, 112 od 705 zastupnika EP-a podržava slanje tenkova, snaženje posredničkog rata u Ukrajini

Njegov je glasnogovornik, Dmitrij Peskov, u srijedu rekao da je američko slanje Abramsa “skupa ludost” i da će oni “gorjeti” poput svog drugog oružja koje Zapad isporučuje Kijevu.

“Siguran sam da mnogi stručnjaci razumiju apsurdnost ove ideje. Plan je katastrofalan u tehnološkom smislu,” rekao je.

Reuters i drugi izvori navode da su Abramsi, teški do sedam tona, zahtjevni i skupi za održavanje i da su Leopardi puno bolje prilagođeni terenu i vremenskim uvjetima na ukrajinskim bojišnicama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] SAD potvrdio pošiljku Abramsa; Kremlj: gorjet će poput svega ostalog 25/01/2023 […]

  2. […] je u razgovoru odvagnuo da dogovor o slanju zapadnjačkih tenkova Ukrajini već snaži rizik i da bi daljnja eskalacija bila […]

Comment here