Biznis i ekonomija

SAD upozorio američke komercijalne brodove na iranske napade; Iran: to je ‘fake obavještavanje’  

Pomorska uprava SAD-a (MARAD) upozorava američke trgovačke brodove, uključujući tankere, da bi na bliskoistočnim morskim putovima mogli postati meta iranskih napada.

Obavijest stiže nakon što je američka vojska javila da na Bliski istok šalje “broj” B-52 bombardera radi protuteže “jasnim indikacijama” iranske prijetnje tamošnjim američkim snagama.

Islamska Republika odbacuje tvrdnje o iranskoj prijetnji kao “fake obavještavanje.’

>>>Europski ministri podsjećaju na ‘false flag, fake obavještavanje’: Omanski zaljev

MARAD u izjavi čiji sadržaj prenosi Reuters navodi da s početkom svibnja raste opasnost od napada Irana ili njegovih regionalnih posrednika (proxy) na američke snage i interese poput infrastrukture za proizvodnju nafte.

MARAD brodove s američkom zastavom poziva da Petu flotu kontaktiraju najmanje dva dana prije plovidbe kroz Hormuški tjesnac.

Pritisnut sankcijama nakon što je administracija Donalda Trumpa Ameriku jednostrano povukla iz “Nuklearnog sporazuma” i svim nacijama zabranila uvoz iranske nafte, Teheran je zaprijetio blokiranjem Hormuškog tjesnaca kroz koji prolazi oko trećina sirove nafte s Bliskog Istoka.

“Iran ili njegovi posrednici bi mogli odgovoriti ciljanjem komercijalnih plovila, uključujući tankere za naftu ili američke vojne brodove u Crvenom moru, Bab-el-Mandeb tjesnacu ili Perzijskom zaljevu,” rekao je MARAD. “Izvještavanje ukazuje na povećanu iransku spremnost za provođenje operacija protiv američkih snaga i interesa.”

>>>Iran proglasio Središnje zapovjedništvo SAD-a terorističkom organizacijom

Viceadmiral Jim Malloy, zapovjednik Pete flote Američke ratne mornarice u Bahrainu, otočnoj državi u Perzijskom zaljevu, za Reuters potvrđuje pojačana spremnost američke vojske i dodaje da nema traženja ili priprema za rat s Iranom.

Iran je nakon američkog globalnog embarga na njegovu naftu aktivirao pojedine dijelove svog nuklearnog programa, ali se drži obveza koje priječe obogaćivanje uranija, piše Reuters.