PolitikaPreporučeno

Saslušanje učvrstilo tezu da su Amerikanci kumovali pandemiji, Musk pozvao na procesuiranje Faucija

Pododbor za pandemiju koronavirusa koji djeluje pod okriljem glavnog istražnog Odbora za nadzor i odgovornost američkog Kongresa u četvrtak je saslušao zamjenika direktora Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), Lawrencea Tabaka.

Svjedočenje je u petak, nakon objave transkripta, “eksplodiralo” na društvenim mrežama jer potvrđuje da su Sjedinjene Američke Države financirale istraživanja genetskih modifikacija (engl. gain-of-function) virusa na Institutu za virusologiju u kineskom gradu Wuhanu koji se smatra ishodištem koronavirusa SARS-CoV-2, odnosno pandemije bolesti COVID-19.

“Dr. Tabak, je li NIH financirao istraživanja o dobivanju funkcije pri Institutu za virologiju Wuhan kroz (američku neprofitnu organizaciju) EcoHealth?” upitala je republikanska zastupnica iz Arizone, Debbie Lesko.

“To ovisi o vašoj definiciji istraživanja s dobivanjem funkcije,” odgovorio je Tabak. “Ako govorite o generičkom pojmu, da, jesmo.”

Njegovo je priznanje značajno jer su američki zdravstveni i ini dužnosnici od prvih dana pandemije poricali američku participaciju u istraživanjima u Wuhanu. Tabak je tek jedan od dužnosnika koji je “sam sebe uhvatio u laži”, no najistaknutija osoba na koju se neposredno po objavi svjedočenja slijeva gnjev je bivši savjetnik za odgovor na pandemiju predsjednika Joe Bidena i bivši direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci koji je postojano odbacivao svaku vezu između istraživanja u Wuhanu i SAD-a.

Na navedeno je na svojem društvenom mirkoblogu X reagirao Elon Musk podijelivši objavu s relevantnom naslovnicom New York Posta uz natpis “Procesuirati/Fauci”.

“Bolesne laži”, napisao je novinar i bivši senatski istražitelj Paul D. Thacker na čiju se misao nadovezao Musk.

Riječi “laž”, “izdaja” i “progon” učestale su i na mnogim drugim komplementarnim objavama.

Potenciranje virusa SARS i MERS

U širem kontekstu, Tabak je u listopadu 2021. godine u pisanom odgovoru na upite iz Kongresa naveo da je NIH u Wuhanu putem EcoHealtha financirao “ograničena istraživanja” protein šiljaka (spike protein) kako bi utvrdio mogu li se koronavirusi prisutni u šišmišima preinačiti kako bi probili membrane stanica ili se šiljcima “zakvačili” za ACE2 receptor – enzim koji se može naći ili je vezan za opne stanica u crijevima, bubrezima, testisima, žučnom mjehuru i srcu ili u plovidbi tijelom u topljivom obliku.

Eksperiment tada nije bio opisan kao “gain-of-function” iako je podrazumijevao modificiranje i poigravanje s virusima SARS i MERS.

Istrage su potom utvrdile da je EcoHealth prešutio da su modificirani koronavirusi bili, ili jesu, 10.000 zarazniji od izvornih.

New York Post piše da je EcoHealth primio više od pola milijuna dolara za svoj rad s Institutom za virusologiju Wuhan u sklopu potpore od više od 4 milijuna dolara za proučavanje pojave koronavirusa šišmiša između 2014. i 2024. godine.

Saslušanja pododbora dio su tekuće istrage je li koronavirus SARS-CoV-2 pobjegao iz laboratorija u Wuhanu, što je hipoteza koju kao najizgledniju prihvaćaju FBI, bivši direktor američkih Središta za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield i bivši ravnatelj Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe.

NYP u članku citira znanstvenike koji drže da je svjedočenje dokinulo svaku sumnju o porijeklu koronavirusa i traže strožu kontrolu znanstvenih istraživanja.

“Upravo smo imali razornu pandemiju vjerojatno uzrokovanu stvaranjem (patogena s poboljšanim pandemijskim potencijalom) u laboratoriju, a ipak znanstvenici žele da im javnost vjeruje da se mogu sami kontrolirati?” komentirao je dr. Bryce Nickels, profesor genetike na Sveučilištu Rutgers i suosnivač skupine za nadzor pandemije Biosafety Now,. “To je totalna i potpuna besmislica.”

Iako je saslušanje rezultiralo naizgled širokim javnim konsenzusom da je virus nastao u laboratoriju, pododbor nastavlja svoju istragu koja bi prijelomni trenutak mogla postići 3. lipnja kada će se održati javno ispitivanje Faucija.Povezane vijesti

Comment here