PreporučenoTech

Savjetodavno tijelo u UK protiv cijepljenja zdrave djece stare od 12 do 15 godina

Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) Ujedinjenog Kraljevstva odbio je dati zeleno svjetlo za cijepljenje zdrave djece stare između 12-15 godina, javlja BBC.

>>>Djecu trenutno ne treba cijepiti protiv COVID-19 | WHO

JCVI je kao savjetodavno tijelo za cjepiva odvagnuo da COVID-19 za djecu predstavlja tako malen rizik da bi njihovo cijepljenje pružilo tek marginalnu dobrobit.

>>>Novo izraelsko istraživanje sugerira velebnu superiornost prirodno stečenog imuniteta | COVID-19

Odbor je pritom preporučio da se postojeći program cijepljenja proširi na 200,000 tinejdžera s postojećim zdravstvenim tegobama. Liječnici su kroz dosadašnji tijek pandemije utvrdili značajno povećani rizik od bolesti COVID-19 za djecu s kroničnim stanjima srca, pluća i jetra.

BBC piše da je smjernica dijelom uvjetovana utvrđenom vezom između mRNK cjepiva i upala srca u mlađih dobnih skupina. Iako pojedini regulatori i mediji dobronamjerno tvrde da je riječ o raritetnim nuspojavama one bi prema podacima iz različitih zemalja mogle biti značajno učestalije od službeno prijavljenih, priznatih ili prepoznatih slučajeva. JCVI je u preporuci citirao izostanak relevantnih podataka i nedostatak dokaza.

>>>16-godišnjak pretrpio zastoj srca po cijepljenju, vlasti izdale smjernice za tjelovježbu | COVID-19

O cijepljenju spomenutih dobnih skupina sada odlučuju četiri glavna zdravstvena dužnosnika iz Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske koja će na zahtjev ministra zdravstva procijeniti širi utjecaj odluke na društvo i školstvo.

Pratite nas na Google vijestima