PreporučenoTech

16-godišnjak pretrpio zastoj srca po cijepljenju, vlasti izdale smjernice za tjelovježbu | COVID-19

Singapursko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je izvijestilo o pokretanju istrage neželjenog događaja u kojem je 16-godišnji dječak pretrpio kardiogeni šok dižući utege šest dana nakon primanja prve doze mRNK cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer-BioNTecha.

Ministarstvo je prijavu događaja zaprimilo u subotu iz bolnice Khoo Teck Puat (KTPH) gdje je tinejdžer smješten na intenzivnu njegu nakon što je istog jutra kolabirao u svome domu. Pacijent se nalazi u kritičnom stanju.

>>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 64% | COVID-19

Dječak je prije srčanog udara utege dizao i u teretani, rekli su iz ministarstva, podcrtavajući da je on “trenirao s jako teškim utezima koji su iznad njegove tjelesne težine.”

Anamneza, istraga

Prema dosadašnjoj anamnezi, cjepivo je primio 27. lipnja, a inicijalno promatranje u trajanju od 30 minuta nije sugeriralo neželjene reakcije ili zdravstvene tegobe.

“U kontaktu smo s medicinskim timom koji pacijentu pruža neposrednu skrb. Preliminarna dijagnoza njegova stanja je izvanbolnički kardiogeni šok. U tijeku su klinička i laboratorijska ispitivanja kako bi se razumio osnovni uzrok,” priopćilo je ministarstvo.

>>>Upale srca od mRNK cjepiva učestalije od očekivanja | CDC

Zdravstvene vlasti dodaju da će ispitati moguću vezu između neželjenog događaja i cjepiva, uključujući iscrpno razmatranje postojanja akutnog teškog miokarditisa, odnosno upale srca čiju su vezu s mRNK cjepivima nedavno prepoznali američki regulatori.

Stručni odbor za cijepljenje protiv COVID-19 nadzirat će ishod istrage, rečeno je.

Nove smjernice za tjelovježbu

“Iako većina osoba kod kojih je na lokalnoj ili međunarodnoj razini utvrđen miokarditis povezan s cijepljenjem ima blage simptome i uživa potpuni oporavak, moguće je da stanje (upale) pogoršavaju drugi čimbenici ili naporne aktivnosti koje mogu utjecati na srce,” upozorili su u ponedjeljak u odvojenom priopćenju iz odbora uz preporuku pojedincima koji primaju mRNK cjepiva da u tjednu nakon administracije doze izbjegavaju teške fizičke aktivnosti, što se osobito odnosi na adolescente i osobe mlađe od 30 godina.

>>>U tijeku je najveće nedobrovoljno kliničko ispitivanje cjepiva u povijesti čovječanstva | podsjetnik

“Tijekom tog razdoblja cijepljene osobe trebaju odmah potražiti liječničku pomoć ako se pojave bolovi u prsima, otežano disanje ili abnormalni otkucaji srca. Svi liječnici također bi trebali biti budni oko takvih kliničkih indikacija nakon cijepljenja,” rekli su iz odbora.

Zdravstvenim djelatnicima je također upućena smjernica da pojedincima kojima je nakon prve doze mRNK cjepiva utvrđen miokarditis ne administriraju daljnje doze.

Upale učestalije od očekivanja

Singapur je prema posljednjim podacima Uprave za zdravstvene znanosti (HSA) zaključno s 30. lipnja zabilježio 12 slučajeva miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja od kojih se pet odnosi na osobe starije od 30 godina.

Preostalih sedam uključuje muškarce mlađe od 30 godina, a pojava je “učestalija od očekivane za tu dobnu skupinu,” rekli su iz odbora potvrđujući slična opažanja u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama.

>>>Južnoafrička varijanta ‘može probiti zaštitu’ Pfizer cjepiva | studija reinfekcija u Izraelu

“Iako se većina prethodno prijavljenih slučajeva dogodila nakon dvije doze cjepiva, HSA je također počeo primati izvještaje o nekim slučajevima koji su se dogodili nakon prve doze,” dodali su regulatori prema izvještaju Yahoo!Newsa.

Pratite nas na Google vijestima