Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sedam europskih zemalja ukida izvozna jamstva za financiranje fosilnih goriva

Bruno Le Maire; Foto: European Union

Sedam europskih zemalja u srijedu će zavjetovati prekid javnih garancija za izvoz fosilnih goriva ili financiranje fosilnih projekata te predanost i zajedničku podršku zelenim projektima, najavio je u utorak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

>>>Europska investicijska banka: plin je gotov

Reuters navodi da je infrastruktura za ugljen, plin i naftu tradicionalno značajan dio portfelja agencija za poticanje izvoza mnogih zemalja, praksa uključuje jamstva za financiranje i osiguranje od gubitaka na stranim tržištima.

“Potpuno smo odlučni zaustaviti sva izvozna jamstva za financiranje fosilnih goriva, uzimajući u obzir industrijske specifičnosti svake zemlje i utjecaj na radna mjesta,” rekao je Le Maire izrazivši nadu da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena pristupiti grupi, čime bi se zaustavilo 40% “fosilnog financiranja” među članicama OECD-a.

>>>Svjetska banka najavila Plan akcije za klimu – siromaštvo i nejednakost

Inicijativu su podržale Njemačka, Francuska, Britanija, Španjolska, Nizozemska, Danska i Švedska. Britanija, Francuska i Švedska već su odredile rokove dok druge zemlje još moraju odrediti brzinu odmicanja.

Pratite nas na Google vijestima