Biznis i ekonomija

Slovenija se pridružila tužbi protiv Austrije zbog dječjih doplataka za gastarbajtere

Sud Europske unije odlučio je da se i Slovenija može uključiti u sudski postupak koji je pokrenula Europska komisija protiv Austrije, a tiče se diskriminacije stranih radnika u visini isplaćenih dječjih doplataka, potvrdila je u ponedjeljak slovenska vlada.

>>>Prva znanstveno-stručna konferencija o hrvatskim iseljeničkim valovima, gastarbajterima

U siječnju 2019. godine Europska komisija podignula je tužbu protiv Austrije na Sudu EU-a zbog novog zakona o indeksaciji obiteljskih naknada i obiteljskim poreznim olakšicama.

Prema zakonskim izmjenama, stranci i državljani Europske unije zaposleni u Austriji primaju umanjeni dječji doplatak ako im djeca ne žive u Austriji.

Gostujući radnici smatraju to diskriminacijskom odredbom.

Prema Europskoj komisiji, spomenuto zakonodavstvo nije u skladu s propisima Europske unije jer država ne može smanjiti doplatke na osnovi toga što osoba ili članovi obitelji zaposlenog žive izvan te zemlje.

Tužbu Europske komisije protiv Austrije podržavaju radnici migranti, a u nju se uključilo i više država, među kojima i Slovenija.

Pravo involvirane stranke

Slovenska vlada objavila je da joj je Sud EU-a priznao pravo involvirane stranke koja se može uključiti u postupak, zajedno sa šest drugih država koje su se već prije tužile Austriju.

Predsjednik sindikata slovenskih radnika migranata Marjan Fekonja rekao je da se očekuje pozitivna odluka europskog suda, no još nije poznato kada će se donijeti konačna presuda jer se u sudski postupak i dalje uključuju neke države iz kojih dolaze radnici zaposleni u Austriji.

>>>Značajne izmjene u poslovanju, izaslanju radnika u Austriju | HGK

Trenutno  Austrija prema sada važećoj indeksaciji stranim radnicima isplaćuje 114 eura mjesečno dječjeg doplatka po djetetu ako ono živi u Austriji, a ako ne onda umanjeni iznos od 90,06 eura.

>>>Nove opomene RH zbog otezanja 5G-a, pravila osiguranja i kvalitete zrake: Komisija

Računa se da od 20 do 25 tisuća ljudi iz Slovenije radi u Austriji, vozeći se svaki dan preko granice kao radnici – dnevni migranti, uglavnom iz rubnih dijelova uz granicu, iz Prekmurja, šireg područja Maribora i južne Koruške, a onih koji su u Austriju zbog posla preselili zajedno s obiteljima znatno je manje.