PreporučenoTech

Smanjenje emisija aerosola u Kini rezultira intenzivnom vrućinom, klimatskim anomalijama

Tim oceanografa i planetarnih znanstvenika pri kineskom Ocean Sveučilištu je uz pomoć računalnog modela i kolega iz Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke utvrdio korelaciju između smanjenje emisija aerosola i temperaturnih promjena na sjeveru Pacifika.

Istraživanje, objavljeno u renomiranom akademskom žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), povezuje silovito i žustro smanjenje emisija stakleničkih čestica u Kini s jednako intenzivnim temperaturnim anomalijama.

Sjever Pacifika u posljednjem je desetljeću iskusio neuobičajene višestruke valove vrućine koji su doveli do pomora riba, proliferacije otrovnih algi i bijega kitova. Temperaturne anomalije uočene u jednom desetljeću pritom su bez presedana u povijesti praćenja relevantnih podataka.

Istraživanje sada sugerira da je anomalija rezultat ljudskog djelovanja, odnosno “zelenih tranzicija”.

Naša otkrića daju važan uvid u mehanizme promjena oceana i atmosfere sjevernog Tihog oceana, ističući potrebu razmatranja pogoršanih rizika koji proizlaze iz smanjenja antropogenih emisija aerosola u procjeni utjecaja klimatskih promjena.

Znanstvenici u studiji bilježe da su valovi intenzivne topline uslijedili nakon “dramatičnog” smanjenje emisija stakleničkih plinova iz kineske industrije u procesu koji se odvija hitro od 2010. godine i rezultira značajno čišćim zrakom.

Njihovi su računalni modeli temeljeni na nizu faktora, uključujući svojstvo čestica da u atmosferi djeluju poput ogledala i reflektiraju toplinu Sunca kao i prijašnjim istraživanjima koja su sugerirala da masivno smanjenje emisije aerosola na jednoj geografskoj lokaciji rezultira zagrijavanjem druge.

Kako bi potvrdili dosadašnje spoznaje i hipoteze, znanstvenici su prikupili povijesne podatke te ih uvrstili u 12 različitih klimatskih modela.

Potom su simulirali dva scenarija, jedan u kojem je emisija aerosola iz istočne Azije ostala na razini na kojoj je bila prije “zelene tranzicije” i drugi u kojem su korišteni podaci iz sadašnjosti.

Modeli su potvrdili hipotezu, odnosno pokazali korelaciju između smanjenja emisija i valova vrućine u sjeveroistočnim dijelovima Tihog oceana.

Također su pokazali da je smanjenje reflektiranja topline iznad Kine rezultiralo slabljenjem vjetrova koji su u prošlosti hladili atmosferu, zagrijavanjem obalnih područja u Aziji i intenziviranjem sustava niskog tlaka u srednjem Pacifiku.

Hai Wang et al, Atmosphere teleconnections from abatement of China aerosol emissions exacerbate Northeast Pacific warm blob events, Proceedings of the National Academy of Sciences (2024). DOI: 10.1073/pnas.2313797121  

Grabancijaš/PhysPovezane vijesti

Comment here