PolitikaPreporučeno

Prekaljeni australski pundit kudi zelenu tranziciju, poučava o atmosferskom udjelu CO2  | VIDEO

Popularni i neortodoksni australski radijski voditelj, trener, školski učitelj i pisac državničkih govora Alan Jones u recentnom je televizijskom nastupu uz sočnu i svesrdnu kritiku rekao da zelena tranzicija s kakvom se poigravaju Europska unija i Sjedinjene Američke Države, a koja podrazumjeva masivnu proliferaciju solarnih i vjetroelektrana, remeti tržišni ekvilibrij i propinje cijenu takvih investicija, te posljedično cijene energenata.

Planove i želje australske vlade da izgradi desetke tisuća vjetroelektrana nazvao je apsurdima uz ocjenu da bi ministar za klimatske promjene i energiju, Chris Bowen, trebao dobiti otkaz.

Aktualni prijepor s australskim vlastima probudio je interes na društvenom mikroblogu X gdje korisnici u posljednjim danima dijele njegove prijašnje osvrte i promišljanja.

Račun s nazivom Wide Awake Media u takvom je kontekstu objavio isječak iz rasprave povedene na australskoj javnoj televiziji u 2019. godini u kojoj je Jones komentirao klimatske promjene, zelenu tranziciju, njezine temelje, postulate i troškove.

Poučak

Pundit je publici prepričao u eteru emitiran razgovor s australskom ministricom za vodu i okoliš Tanyom Plibersek koju je pitao smatra li da CO2 izaziva klimatske promjene na što je ona odgovorila potvrdno.

Potom je ministrici postavio potpitanje: “Znate li koliki je postotak CO2 u atmosferi?”, što je Plibersek zateklo u neznanju.

Jones je na panel raspravi crticu iskoristio kako bi “mladim i izrazito inteligentnim” ljudima postavio pitanje “jesu li upoznati sa svim povezanim činjenicama” o CO2 i klimatskim promjenama.

“Kada sam pitao Tanyu Plibersek … je li ugljikov dioksid veliko pitanje u relaciji s klimatskim promjenama, ona je rekla ‘Da’. Tada sam rekao: ‘Dobro, ako je to slučaj, koliki je postotak atmosfere napravljen od CO2. I ona je rekla ne znam. Na to sam rekao: ‘Čekaj, ti ne znaš koji je postotak CO2 u atmosferi, ali si spremna gospodarstvo prevrnuti naglavačke, kako bi odgovorila na problem o kojem ne znaš detalje.”

Jones je potom isto pitanje postavio političkoj novinarki Alice Workman, glavnoj pobornicu klimatskih promjena i zelene tranzicije koja je sudjelovala u raspravi, no ona se također našla u neznanju.

Odgovor je “0.04%. I od tih 0.04% ljudi širom svijeta su odgovorni za oko 3%,” poučio je Jones čija je izjava znanstvena činjenica.

Kontekst

Ishodište tržišta ugljika u stasanju je Mehanizam čistog razvoja Ujedinjenih naroda čije je okosnice u 2019. godini prihvatila, razradila i potom započela primjenjivati Europska komisija pod upravom Ursule von der Leyen.

Tržište i trgovinu emisijama ugljika u posljednjim godinama promišljaju i propituju mnogi, uključujući Australce čija je vlada također pokazala volju i namjeru da krene u sve skuplju zelenu tranziciju i prigodno usvajanje novih poreznih prihoda.