Biznis i ekonomija

Snaženje poslovnih aktivnosti u SAD-u prepalo Wall Street, na burzama najgori dan u 2023.

Wall Street je u utorak iskusio najgori dan od početka 2023. godine nakon što su investitori odvagnuli da snaženje poslovnih aktivnosti u veljači vodi daljnjem stezanju monetarne politike i da će referentne kamatne stope za financijski sustav ostati u zoni hlađenja inflacije kroz dulje vremensko razdoblje.

>>>Dow je u 2022. pao 9%, S&P 20%, Nasdaq 34%, STOXX 600 13%, MSCI 20% | New Year snapshot

S&P 500 i Nasdaq u crvenom su treći dan zaredom dok je Dow Jones Industrial kroz utorak izgubio svu dobit ostvarenu od početka godine.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

Posrtanje i povlačenje stiže nakon što je Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala koji prati poslovnu aktivnost u Sjedinjenim Državama prvi put u osam mjeseci probio granicu koja razdvaja sažimanje od širenja i u veljači zakoračio na 50.2, s 46.8 u siječnju.

Anketa je pokazala osobito robusnu aktivnost u uslužnom sektoru.

Izvješće stiže u pratnji, s izuzetkom tehnološkog sektora, upečatljivo snažnih pokazatelja koji zasad prkose povlačenju monetarnih uzdi i priječe hlađenje cijena.

Sudionici na tržištu stoga revidiraju očekivanja i drže da će Federalne rezerve referentnu kamatnu stopu, trenutačno određenu na 5.35%, na restriktivnim razinama držati dulje, potencijalno kroz čitavu godinu.

>>>SAD stvorio bajkovitih pola milijuna radnih mjesta | siječanj 2023.

“Tržišta nastavljaju tražiti preokret golubica ali ga jednostavno neće dobiti,” komentirala je za Reuters glavna analitičarka za investiranje pri BMO Family Officeu, Carol Schleif.

Njezina je izjava temeljena na žargonu u kojem se popuštanje monetarne politike naziva činom golubica, a stezanje aktom sokolova.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima