Politika

Šojgu: od početka protuofenzive ubijeni i ranjeno 90.000 ukrajinskih vojnika

Ukrajinske oružane snage u dosadašnjem su tijeku protuofenzive pretrpjele 90.000 vojnih smrti i ranjavanja te pritom nisu osigurale značajne strateške uspjehe, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu na 10. sigurnosnom forumu Xiangshan u Kini.

“Samo od 4. lipnja – to jest, od početka od Zapada široko publicirane i izdašno financirane ukrajinske protuofenzive – Kijev je izgubio više od 90.000 vojnog osoblja, ubijenih ili ranjenih, 600 tenkova i gotovo 1.900 oklopnih vozila različitih klasa. Istovremeno, na bojnom polju nisu postignuti taktički značajni uspjesi,” rekao je prema citatu ruske državne izvještajne agencije TASS.

Ministar je također rekao da će Ruske oružane snage “nastaviti sa sustavnim i pouzdanim izvršavanjem postavljenih zadaća i osigurati sigurnost civilnog stanovništva.”

Udešavanje

Rusija i Ukrajina postojano preuveličavaju neprijateljske i umanjuju svoje gubitke.

Ukrinform je u ponedjeljak citirao navode Glavnog stožera prema kojima je od početka “specijalne vojne operacije” u veljači 2022. godine ubijeno 300 tisuća ruskih vojnika.

>>>U prvoj godini rata u Ukrajini ubijeno ili ranjeno 354.000 vojnika | DIA

New York Times je u kolovozu citirao procjene neimenovanih američkih vojnih dužnosnika prema kojima je zaključno s tim mjesecom ubijeno do 120.000 ruskih i 70.000 ukrajinskih vojnika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima