Biznis i ekonomijaPreporučeno

Španjolska izravnu pomoć malim i srednjim biznisima snaži na 7 milijardi eura

Izravna pomoć španjolske vlade malim i srednjim biznisima (SMEs) izgledno će segnuti do iznosa od 7 milijardi eura, dvije milijarde više od prijašnjih prognoza i prijedloga, doznao je u petak Reuters od izvora upoznatih s planovima.

>>>Više od polovice malih i srednjih poduzeća Europe strahuje od stečaja | McKinsey

Paket pomoći, čija je ukupna očekivana vrijednost 11 milijardi eura, također će uključivati tri milijarde eura za dobrovoljno restrukturiranje duga kroz zajmove banaka s državnim jamstvom.

Jedna se milijarda odnosi na injekcije kapitala.

Premošćivanje drugog tromjesečja

Regionalne vlasti će dodjelu pomoći temeljiti na nacionalnim kriterijima i smjernicama kakve su dokaz da je SMEs uslijed pandemije zabilježio pad prihoda. Odluke o zajmovima za restrukturiranje dugova donosit će banke.

>>>50 milijuna eura za hrvatske bolnice, 85 milijuna za MSP-ove | Komisija

Vlasti su biznise do sad podržale kroz mjere za očuvanje radnih mjesta i 140 milijardi eura u zajmovima distribuiranima kroz ICO, čiju je uloga slična onoj Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Ti su zajmovi i politike osmišljeni za osiguranje likvidnosti i održavanje poslovanja u vrijeme zatvaranja gospodarstva, no Središnja banka Španjolske sada poziva na nove mjere za jačanje solventnosti kako bi se spriječio potencijalni val stečajeva zaduženih biznisa.

>>>Nakon neslavne i netransparentne prve, stiže druga runda ‘Covid zajmova’ | HAMAG-BICRO

Paket stoga uključuje i produljenje moratorija na pokretanje stečajnih postupaka kako bi se kompanijama u nevoljama omogućilo da dočekaju primanje pomoći.

Izvori su za Reuters sugerirali da vlasti žele premostiti drugo tromjesečje i dočekati sredstva iz europskog Mehanizma za oporavak i otpornost čije se prve tranše i alokacije za članice očekuju početkom srpnja.