Biznis i ekonomija

Sporazum oko zajedničke nabave plina i vodika, raskol oko kontrole cijena u Uniji

Foto: Pixabay

Čelnici zemalja EU-a ovaj će tjedan na samitu dogovoriti zajedničku kupovinu plina, ukapljenog prirodnog plina (LNG) i vodika prije sljedeće zime, doznaje Reuters u utorak iz nacrta završne izjave.

>>>Europska energetska kriza izjeda proračune, slabi potrošnju i projekcije BDP-a

“U iščekivanju sljedeće zime, države članice i Europska komisija će hitno prionuti naporima vezanim uz zajedničku kupovinu plina, LNG-a i vodika”, stoji u nacrtu izjave europskih čelnika nakon samita 24. i 25.  ožujka.

Vodik je plin s praktički nultom emisijom CO2 i utjecajem na klimatske promjene.

Zbog invazije Rusije na Ukrajinu, najvećeg dobavljača plina za Europu, cijene plina i drugih energenata su rekordno skočile, a EU je u situaciji da se ove godine ne može osloniti na ruski plin te će se stoga morati okrenuti uvozu iz Katara i SAD-a.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Rusija inače osigurava 40 posto od sveukupne količine plina potrebne Europskoj uniji.

“Neophodne inicijative”

Europska komisija će ove godine pomoći članicama da zajednički kupe plin, a ovaj tjedan se očekuje da će predložiti pravila koje će od članica tražiti da prije svake zime napune spremnike plina na 90 posto.

Uskladištene zalihe plina EU-a su sada na 26 posto kapaciteta.

>>>Ruski plinovod Yamal-Europe zastao s opskrbom | rat u Ukrajini

Čelnici će također na samitu raspravljati o mjerama zaštite potrošača od visokih cijena energenata te kako eventualno “optimizirati” funkcioniranje energetskih tržišta.

Prema nacrtu izjave, od EK-a će tražiti da poduzme “neophodne inicijative” da to učini.

>>>Njemačka najavila 200 milijardi eura ulaganja u energetski suverenitet

No, pronalaženje zajedničke EU strategije se pokazuje vrlo teškim jer su članice uvelike same odgovorne za svoje nacionalne strategije i ne slaži se oko “ukroćivanja” cijena energenata.

>>>Raste broj državnih intervencija zbog inflacije, energetske frke u Europskoj uniji

Španjolska, Belgija, Portugal, Italija i Grčka traže intervenciju na europskim energetskim tržištima i određivanje gornje granice cijena, čemu se protive Njemačka, Nizozemska i Danska.