PolitikaPreporučeno

Srećko Horvat i Varoufakis njemački kandidati za EP, Ljevica ljuta

Hrvatski filozof, autor i politički aktivist Srećko Horvat kojeg je tjednik Der Freitag nazvao “jednim od najuzbudljivijih glasova njegove generacije” u Njemačkoj se zajedno s Yanisom Varoufakisom i austrijsko-njemačkom ekonomisticom Danielom Platsch uspješno kandidirao kao njemački kandidat za Europski parlament.

‘Steve Bannon ne bi trebao biti jedini istraživač političke akcije i agitacije’

SREĆKO HORVAT

Akrobacija im je pošla za rukom jer su registrirani kao stanovnici Berlina a njemački zakon dozvoljava natjecanje na izborima svim europskim državljanima s boravištem u Njemačkoj od najmanje šest mjeseci.

“Mi smo veći Nijemci od Nijemaca, mi samo pratimo pravila,” rekao je.

“Spinoff”

Guardian piše da trio nastupa na listi malene njemačke stranke “Demokratie in Europa” nikle iz “Pokreta za demokraciju u Europi 2025” (DiEM25) čiji su osnivači Varoufakis i Horvat.

DiEM25 u programu poziva na “Novi zeleni deal” za Europu u obliku 500 milijardi eura godišnjih investicija u obnovljivu energiju i okolišu naklonjenu infrastrukturu. Predlaže se i prenošenje sastanaka vijeća guvernera ECB-a, njegovih skupova i sastanaka uživo.

Horvat: Bannon nema ekskluzivu na istraživanje političke akcije i agitacije

Logistički ograničena, stranka pažnju privlači kampanjom u kojoj sudjeluje “simpatizerka” Pamela Anderson. Berlin je ovog tjedna oblijepljen s tisuću plakata na kojima ona “potpisuje” poziv na novi deal.

Anderson u izjavi kaže da DiEM25 podržava jer je “jedina stranka sa sveobuhvatnim i inspirativnim zelenim novim dealom za Europu. Ja znam da je plakat pomalo luckast, ali vrijeme je da se izađe van i napravi što god trebalo za privlačenje pažnje ljudi.”

>>>‘Njemački kandidat’ za EP Varoufakis podržao političku platformu Možemo!

Horvat je pak rekao da se odlučio za bivši Playboyev model jer su “njemački politički oglasi živa dosada,” ali i zato što “Steve Bannon ne bi trebao biti jedini istraživač političke akcije i agitacije.”

‘Mi moramo koristiti našu imaginaciju i srušiti dominantnu paradigmu političke komunikacije’

SREĆKO HORVAT

“Mi moramo koristiti našu imaginaciju i srušiti dominantnu paradigmu političke komunikacije.”

Fragmentacija krajnje ljevice u vrijeme uspona krajnje desnice

Iako zabavna, kandidatura nije sjela njemačkoj krajnjoj ljevici okupljenoj u Die Linke (Ljevica). “U principu, ja nisam pobornik ideje da se grčki političar natječe za eurozastupnika u Njemačkoj,” rekla je stranačka veteranka Gabriele Zimmer. “Ne samo zbog togo što je njemačka vlada bila najveći pobornik okrutnih mjera štednje u južnoj Europi, već i stoga što počinjem propitkivati je li Varoufakis uistinu predan onom što (on tvrdi da) zagovara.”

Jörg Schindler, federalni lider Die Linke, dodaje za Guardian da je stranka “zatečena činjenicom da DiEM25 preferira rascijepljenu umjesto snažnu Europsku ljevicu koja priča jednim glasom. U vremenu ponovnog uspona krajnje desnice mi ne trebamo igranje uloga sa zvijezdama TV serija iz 90-ih, već snažnu ljevičarsku alternativu.”

Manfred Güllner, direktor vodeće njemačke agencije za ispitivanje javnog mnijenja Forsa otkriva da se Horvatova i Varoufakisova kampanja tek treba registrirati u anketama. “Podrška za DiEM25 je trenutno ispod mjerljive razine,” rekao je.