PolitikaPreporučeno

Šteta od potresa u Zagrebačkoj županiji procijenjena na 1,2 milijardi kuna, najugroženiji Zaprešić

Predstavnici Zagrebačke županije te tamošnjih općina i gradova izvijestili su da je procijenjena šteta od potresa na tom području milijardu i 192 milijuna kuna, a najugroženiji je Zaprešić s procjenom štete od oko 600 milijuna kuna.

Župan Stjepan Kožić u utorak je u Kravarskom novinarima izjavio kako je odnos općina i gradova prema procjeni šteta bio vrlo dobar i revan, pa je do danas utvrđena ukupna procjena šteta, za koje tvrdi da su izuzetno visoke.

>>>Zagrebačka županija uplatila 5,5 milijuna kuna za hitnu sanaciju štete od potresa

Kožić je naveo da je po visini šteta najugroženiji Grad Zaprešić s procjenom od 600 milijuna kuna šteta, općina Kravarsko sa 170 milijuna, općina Pokupsko 100 milijuna te Grad Velika Gorica sa procjenom od 98 milijuna kuna šteta.

Prijavljena 4731 šteta, od toga 3833 važeće

“Ukupno je prijavljena 4731 šteta, od toga su 3833 važeće, a temeljem toga je do sada pregledano 1836 objekata”, rekao je.

Dodao je kako je temeljem pregleda utvrđeno da ima 6 posto objekata koji imaju crvenu naljepnicu, 21 posto sa žutom, a 73 posto su objekti sa zelenom naljepnicom.

Naglasio je kako je oštećeno 28 obrazovnih objekata, gdje su uglavnom sanirali štetu te se odvija nastava, a procijenjena je šteta od 4,5 milijuna kuna.

>>>U Karlovcu 76,3 milijuna štete na državnim i 22,7 milijuna na privatnim objektima

“Imamo 33 objekta zdravstva, šteta je procijenjena na oko 13,3 milijuna kuna. Žutu naljepnicu je dobila naša Specijalna bolnica Bistra, zbog toga smo premjestili 41 pacijenta iz Bistre u Naftalan”, kazao je Kožić.

Dodao je da je županija, vezano za potres lani u ožujku, u ovoj godini osigurala 3,5 milijuna kuna, a kroz iduće dvije godine još 3,5 milijuna kuna kako bi temeljem procjene za oštećene objekte osigurala ono što je zakonom predviđeno za obnovu.

U Zaprešiću većinom oštećeni višestambeni objekti

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je kako je taj grad specifično nastradao jer su oštećeni većinom višestambeni objekti.

“Iselili smo stotinjak obitelji, s njima smo sklopili ugovore o dvogodišnjem subvencioniranju najamnina od 2000 kuna kako bi imali gdje živjeti. Također smo pomogli s jednokratnom pomoći od 5000 kuna”, kazao je Turk.

Dodao je kako su stradale i javne zgrade poput Općinskog suda, gruntovnice, katastra te ostalih županijskih službi, a one su do daljnjega neupotrebljive.

>>>Premijer u epicentru: ljudi su fazi šoka, život im se ‘de facto’ promijenio u nekoliko sekundi

Obnašatelj dužnosti velikogoričkog gradonačelnika Krešimir Ačkar kazao je kako je njegov grad štetu procijenio na 98 milijuna kuna, što na stambenim, što društvenim ili na sakralnim objektima.

Velika Gorica ima 68 žutih naljepnica na stambenim objektima, dok je crvenih svega sedam.

Potpuno su oštećene i trajno neupotrebljive područna škola i župna crkva u Dubrancu, dok su sportska dvorana u sklopu osnovne škole Eugena Kumičića, župna crkva Navještenja Blažene Djevice Marije i kapela Svetoga Vida u Mraclinu privremeno neupotrebljive.

>>>‘Marginalizirani’ u epicentru potresa nestrpljivo čekaju na pregled kuća: FOTO

“Već prvoga dana 28 velikogoričkih obitelji bilo je smješteno u velikogorički hotel. Od tih 28 obitelji 90 posto je već vraćeno na svoje parcele. Osigurali smo im montažne kućice”, istaknuo je Ačkar.

Dodao je kako su obiteljima sa crvenim ili žutim oznakama pomogli sa 10.000 kuna pomoći.

U Kravarskom stradalo 500 objekata, 100 značajnije oštećeno

Načelnik općine Kravarsko Vlado Kolarec izvijestio je kako je prva procjena šteta na tom području 170 milijuna kuna, stradalo je 500 objekata od 650 domaćinstava. “Od tih 500, 100 ih je značajnije oštećeno, a 22 objekta će se rušiti”, kaže.

Dodao je kako su u kontejnere i mobilne kućice smjestili 18 obitelji, dok ih je još 15 smješteno u drugim objektima.

>>>Župna Kolar: u naselju Slani Potok gotovo nema objekta koji nije oštećen

Načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić izvijestio je kako su do sada imali oko 600 prijava za štetu, oko 50 objekata ima crvenu oznaku, oko 150 žutu, dok su ostali dobili zelenu oznaku. “To još nije gotovo, statičari još obilaze sela”, dodao je.

Comments (1)

  1. Every weekend i used to pay a visit this website, as i wish for enjoyment,
    as this this website conations in fact good funny stuff too.

Comments are closed.