PolitikaPreporučeno

Sud Europske unije: njemačke cestarine ‘neizravno diskriminiraju na temelju državljanstva’

Sud Europske unije presudio je u utorak da je zakon o naplati cestarine u Njemačkoj, po kojem bi cestarinu plaćali samo stranci protivan pravu Europske unije.

Sud EU-a je objavio presudu na tužbu Austrije te ustvrdio da je  “infrastrukturna pristojba” u Njemačkoj diskriminirajuća jer u praksi  financijski opterećuje samo vlasnike i vozače čija su vozila registrirana u drugim državama članicama.

Sud je u presudi utvrdio da infrastrukturna pristojba, zajedno s oslobođenjem od poreza na motorna vozila u korist vlasnika vozila registriranih u Njemačkoj, čini neizravnu diskriminaciju na temelju državljanstva i povređuje načela slobodnog kretanja robe i slobodnog pružanja usluga.

>>>Komisija nezasitnim telekomima ograničila cijene za naplatu poziva i SMS-a unutar EU

Njemačka je 2015. donijela pravni okvir za uvođenje pristojbe za korištenje saveznih cesta, uključujući i autoceste za osobne automobile pod nazivom “infrastukturna pristojba”. Ta se pristojba još nije počela naplaćivati.

“Uzmeš, dodaš, prodaš…”

Svaki vlasnik vozila registriranog u Njemačkoj mora platiti pristojbu u obliku godišnje vinjete koja iznosi najviše 130 eura. Kada je riječ o vozilima registriranima u inozemstvu, vlasnik ili vozač vozila plaća pristojbu samo ako se koristi autocestama. Desetodnevna vinjeta košta od 2,5 do 25 eura, dvomjesečna od 7 do 50 i godišnja 130 eura. Istodobno, Njemačka je predvidjela da se, od početka prikupljanja infrastrukturne pristojbe, vlasnicima vozila registriranih u Njemačkoj priznaje oslobođenje od poreza na motorna vozila u iznosu najmanje jednakom pristojbi koju su morali platiti.

Austrija je smatrala da je ta pristojba protivna pravu Unije te zatražila od Europske komisije mišljenje o tome. Komisija se očitovala u propisanom roku i Austrija se odlučila na tužbu protiv Njemačke pred Sudom EU-a u Luxembourgu.

Vrlo je rijetko da države članice podnose tužbu zbog povrede obveze protiv drugih država članica. Ova austrijska tužba sedma od ukupno osam takvih tužbi u povijesti Suda. Postupak po osmoj tužbi koju je podnijela Slovenija protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražnog sporazuma je u tijeku.

Presude Suda EU-a su obvezujuće i država za koju se utvrdi da krši pravo Unije  mora postupiti u skladu s presudom u najkraćem roku.

Neizravna diskriminacija

Sud je u presudi utvrdio da infrastrukturna pristojba, zajedno s oslobođenjem od poreza na motorna vozila u korist vlasnika vozila registriranih u Njemačkoj, čini neizravnu diskriminaciju na temelju državljanstva i povređuje načela slobodnog kretanja robe i slobodnog pružanja usluga.

>>>Održano ročište u sporu Slovenije protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava

Kada je riječ o zabrani diskriminacije na temelju državljanstva, Sud je utvrdio da oslobođenje od poreza na motorna vozila u korist vlasnika vozila registriranih u Njemačkoj dovodi do toga da im se u cijelosti nadoknađuje plaćena infrastrukturna pristojba, tako da financijski teret spomenute pristojbe u stvarnosti snose samo vlasnici i vozači vozila registriranih u drugim državama članicama.

Sud smatra da je prelazak na sustav financiranja utemeljen na načelima „korisnik plaća” i „onečišćivač plaća” odnosi isključivo na vlasnike i vozače vozila registriranih u drugim državama članicama, dok se načelo financiranja porezom nastavlja primjenjivati na vlasnike vozila registriranih u Njemačkoj.

Nakon odluke europskog suda Njemačka odustaje od zakona o cestarinama

Nakon što je planove uvođenja cestarina u Njemačkoj Sud Europske unije proglasio protivnima europskom pravu, njemački ministar prometa Andreas Scheuer u utorak je najavio odustajanje od sadašnjeg oblika zakona o cestarinama.

“Panirane cestarine za osobna vozila u Njemačkoj u ovom obliku više nisu ostvarive. Odluka Suda Europske unije se mora poštovati“, rekao je ministar prometa Andreas Scheuer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u Muenchenu.

Naglasio je da presuda ne znači i potpuno odbacivanje naplate prometne infrastrukture u Njemačkoj, kao što je to praksa i u ostalih 20 članica EU-a.

Političari oporbenih stranaka ali i koalicijskog partnera Unije CDU/CSU su kritizirali CSU zbog višegodišnjeg ustrajanja na projektu cestarina koji je od početka bio sporan.

On je u ovom trenutku odbio iznijeti alternative projektu kojeg je zabranio sud.

“Sada u prvom planu stoje pravni i financijski aspekti projekta. Nakon toga politički“, rekao je Scheuer.

On je najavio da će se još u toku dana sastati s radnom grupom kako bi se razmotrile posljedice zabrane uvođenja cestarina. Ono je trebalo nastupiti u listopadu sljedeće godine a prihodi od cestarina su već bili planirani u proračun.

Ministarstvo prometa je računalo s godišnjim prihodima od oko milijarde eura.

Scheuer je još jednom naglasio kako je današnja odluka Suda EU-a “potpuno iznenađujuća“

“Savezne vlada, Bundestag, Bundesrat i Europska komisija su dali zeleno svjetlo zakonu o cestarinama a pozitivno se početkom godine izrazio i glavni odvjetnik Suda EU-a“, rekao je Scheuer.

>>>Suočena s najnižom podrškom u povijesti čelnica njemačkih socijaldemokrata najavila ostavku

Političari oporbenih stranaka ali i koalicijskog partnera Unije CDU/CSU su kritizirali CSU zbog višegodišnjeg ustrajanja na projektu cestarina koji je od početka bio sporan.

CSU, koji zastupa demokršćansku opciju samo u Bavarskoj, je još tijekom predizborne kampanje 2014. biračima obećao uvođenje cestarina za strance. CSU je na taj način htio udovoljiti bavarskim biračima koji prilikom prelaska granice moraju plaćati cestarine dok stranci istodobno po njemačkim autocestama voze besplatno.