Tech

Sud suspendirao američku zabranu investiranja u Xiaomi | Bloomberg

Federalni je sudac privremeno blokirao odluku Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država koja brani američke investicije u kineskog proizvođač pametnih telefona i uređaja Xiaomi, doznao je u petak Bloomberg.

Xiaomi je u siječnju iskusio “oproštajni” udarac administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koja je neposredno prije predaje dužnosti na “crnu listu” uvrstila tu i još devet drugih kompanija. Odluka je od američkih investitora i kompanija tražila da dezinvestiraju svoje interese u označenim tvrtkama.

Rastući kineski div je krajem siječnja uložio žalbu kroz podnesak u kojem je naveo da “značajni broj” dioničara Xiaomija ima američko državljanstvo, i da su tri od 10 najvećih institucionalnih dioničara investicijske grupe sa sjedištem u SAD-u. “Strateški odnosi naše kompanije s američkim financijskim institucijama od presudnog su značaja za naš pristup kapitalu nužnom za nastavak rasta na izuzetno konkurentnom tržištu,” stoji u žalbi.

Totalni opoziv

Američki okružni sudac Rudolph Contreras u petak je odredio privremenu obustavu zabrane poslovanja ili investiranja te najavio kako je izgledno da će odluka Trumpove administracije završiti u totalnom opozivu.

Pažljiviji promatrači tehnološkog rata između Sjedinjenih Država i Kine s lakoćom mogu primijetiti da se Xiaomi našao na udaru u trenutku kad je svojom poslovnom strategijom, samo deset godina od osnutka, dosegao tehnološke prvake globalnog karaktera. Kompanija se u zadnjem kvartalu prošle godine našla na trećem mjestu u isporuci pametnih uređaja, odmah iza Applea i Samsunga.

Ako vam je promaklo, suosnivači Xiaomija u službenom opisu svog poslovnog modela navode da marža na hardver nikad neće biti veća od 5%, što je kompaniji omogućilo da na tržišta isporuči vrhunske high-end uređaje po cijeni dostupnoj, ili dostupnijoj svima.