PreporučenoTech

Apple isporučio rekordnih 90.1 milijun mobitela, Huawei izvisio | Q4/2020  

Apple je u zadnjem kvartalu prošle godine isporučio rekordnu količinu pametnih telefona i još jednom postao vodeći svjetski prodavač.

Pošiljke su u četvrtom tromjesečju bile za 22% veće na godišnjoj razini, isporučeno je 90.1 milijun uređaja, najviše u povijesti tvrtke.

>>>U trećem kvartalu pad prodaje iPhonea za 10.7% na godišnjoj razini: Gartner

Kompanija dio uspjeha može zahvaliti američkim sankcijama Huaweiju čija se prodaja strmoglavila nakon što je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kompaniji uskratila pristup ključnim dobavljačima, uključujući intelektualno vlasništvo nužno za proizvodnju vrhunskih čipova.

Isporuke Huaweija pale su za, također rekordnih, 42.4%, na 32.3 milijuna. Kompanija je tako u samo dva kvartala pala s drugog na peto mjesto.

“Apple je u Kini uhvatio savršenu priliku da osvoji dio high-end tržišta Huaweija, budući da potonji u suštini nije imao dovoljno zaliha iako je potražnja za brendom još uvijek prisutna,” komentirala je Nicole Peng zadužena za analizu kineskog tržište pametnih telefona pri Canalysu.

>>>Xiaomi prestigao Apple i prvi put zauzeo treće mjesto u prodaji pametnih telefona | Gartner

Samsung je s krajem prošle godine izgubio vodeću poziciju, što je donekle uobičajeno jer je riječ o vremenskom okviru u kojem Apple isporučuje posljednje inačice svojih perjanica. Južnokorejska tvrtka je isporučila 73.9 milijuna uređaja, 6.2% više nego lani.

>>>Apple predstavio iPhone 12 seriju; od najmanjeg i najlakšeg do najmoćnijeg 5G telefona na svijetu

Na treće se mjesto propeo kineski Xiaomi Corp čije su se isporuke na godišnjoj razini vinule za 32%, daleko najviše među konkurentima na vrhu.

Na četvrtom mjestu je Oppo, još jedan kineski predstavnik u usponu, koji je u četvrtom tromjesečju uživao rast za 10.7%.

via Reuters

Comments (1)

  1. […] našao na udaru u trenutku kad je svojom poslovnom strategijom, samo deset godina od osnutka, dosegao tehnološke prvake globalnog karaktera. Kompanija se u zadnjem kvartalu prošle godine našla na trećem mjestu u isporuci pametnih […]

Comments are closed.