PreporučenoTech

End game za high end Huawei

Huawei će sljedećeg mjeseca prestati s proizvodnjom svojih najsnažnijih chipseta za high end uređaje i premium tržišta, javio je u subotu financijski magazin Caixin, citirajući izvršnog direktora kompanije za potrošački biznis.

>>>Globalni uzlet Huaweija na krilima 75 milijardi dolara državne pomoći: WSJ

Richard Yu je rekao da američke sankcije onemogućuje suradnju s američkim tvrtkama kakve su Cadence Design Systems Inc ili Synopsys Inc čiji je softver nužan za funkcioniranje čipova.

“Od 15. rujna nadalje ne možemo proizvoditi naš vodeći Kirin procesor,” rekao je Yu prilikom predstavljanja novog Mate 40 uređaja koji će, barem u dogledno vrijeme, biti posljednji high end proizvod Huaweija. “Naši čipovi temeljeni na umjetnoj inteligenciji također ne mogu biti proizvedeni. To je za nas golemi gubitak,” dodao je Yu.

>>>Huawei u R&D lani uložio 14.3 milijarde dolara, trenutno drži 20% svih patenata iz područja 5G-a

Huaweijeva divizija HiSilicon jedina je u Kini s tehnologijom izrade čipova kakav je Kirin koji kvalitetom ili sirovom snagom može parirati proizvodima američkog titana Qualcomma.

“Huawei je sektor čipova počeo istraživati prije više od 10 godina, počeli smo s velikim kašnjenjem, pa smo kasnili sve manje, onda smo dostigli konkurenciju i postali lideri,” rekao je Yu prema citatu Caixina. “Mi smo u istraživanja i razvoj uložili masovna sredstva, to je bio težak proces.”

>>>>Kako o kako američka zabrana utječe na mene i moj Huawei?

Posljednje američke sankcije stižu u trenutku kad je Huawei prvi put preuzeo titulu svjetskog prvaka u broju isporučenih pametnih telefona, one sada učinkovito uklanjanju hardversku prednost kineske kompanije kojoj je već uskraćeno korištenje temeljnih usluga i servisa Googla, Facebooka i drugih američkih tehnoloških divova.

Wall Street Journal u subotu javlja da je Qualcomm krenuo s lobiranjem američke administracije u nastojanju da osigura prodaju svojih čipova za vodeće proizvode Huaweija uz argument da će Kinezi ionako pronaći alternativnog dobavljača zbog čega bi američke kompanije mogle ostati bez milijardi dolara.