PreporučenoTech

Huawei u drugom kvartalu prvi put isporučio više pametnih telefona od Applea i Samsunga: Canalys

Kineski tehnološki div i prvak 5G-a Huawei u drugom je kvartalu prvi put isporučio više pametnih telefona od svojih nekoć nedostižnih konkurenata, Samsunga i Applea, objavila je u četvrtak tvrtka za analizu globalnog tech tržišta Canalys.

>>>Prihod Huaweija u prvom semestru 64,2 milijarde dolara, 13,1% veći nego lani

Huawei je u drugom tromjesečju isporučio 55.8 milijuna uređaja, što je 5% manje nego u istom razdoblju lani. Samsung je istovremeno isporučio 53.7 milijuna pametnih telefona, 30% manje nego u 2019. godini. Apple će podatke o isporukama u drugom kvartalu objaviti u petak, no analitičari očekuju slične (ili lošije) rezultate kao u prvom tromjesečju kad je isporučeno “samo” 38.5 milijuna iPhonea.

Analitičari Canalysa ističu da je glavni povod za proboj Huawija izrazit rast prodaje na domaćem, kineskom tržištu gdje kompanija sada prodaje 70% svojih uređaja. Isporuke izvan Kine u drugom su tromjesečju potonule za 27%.

Kina, u čijem je gradu Wuhanu ishodište aktualne pandemije koronavirusa, bilježi generalnu prednost nad ostatkom svijeta jer je zauzdala širenje zaraze i uspjela reaktivirati ekonomiju u razdoblju kad je ostatak svijeta tek započeo sa zaključavanjem gospodarstava.

>>>Google upozorava na neželjene posljedice zabrane Huaweija: FT

Samsung nije velik igrač u Kini, gdje plasira tek 1% svojih proizvoda, pa prodaja trpi je su njegova glavna tržišta; Sjedinjene Države, Brazil, Indija i Europa još uvijek u postupku ponovnog pokretanja ekonomija.

“Ovo je izvanredan rezultat kakav bi prije godinu dana malotko predvidio,” napisao je u pratnji izvješća viši analitičar Ben Stanton. “Da nije bilo COVID-19, to se ne bi dogodilo. Huawei je totalno iskoristio prednost kineskog ekonomskog oporavka kako bi raspirio svoj biznis s pametnim telefonima.”

>>>Globalni uzlet Huaweija na krilima 75 milijardi dolara državne pomoći: WSJ

Iako hardverski natprosječno moćni, ako ne i impozantni, Huaweijevi pametni telefoni teško pronalaze kupce na zapadu uslijed sankcija Sjedinjenih Američkih Država koje su od Googlea, Facebooka i drugih američkih tehnoloških divova zatražile da Huaweiju uskrate brojne servise i usluge. Za očekivati je da će Huawei s prvog mjesta u broju isporuka kliznuti paralelno s oporavkom glavnih tržišta njegovih konkurenata.