PreporučenoTech

Google upozorava na neželjene posljedice zabrane Huaweija: FT  

Alphabetov Google upozorava američku administraciju da bi potpuno odsijecanje kineskog Huaweija od zapadnog tehnološkog ekosustava dugoročno mogli imati neželjene posljedici i narušiti nacionalnu sigurnost, doznaje Financial Times.

Iako se očekuje da će sankcije kratkoročno naštetiti Huaweiju, industrijski stručnjaci kažu da bi one kineske tvrtke mogle prisiliti da postanu samostalnije u razvoju autohtonih tehnologija i time ugroziti dugoročnu dominaciju američkih kompanija.

Huawei je zajedno s 68 podružnica u više od 20 zemalja u svibnju dodan na “crnu listu” američkog Ministarstva trgovine.

Google je posebno zabrinut zbog zabrane ažuriranja operativnog sustava Android na uređajima Huaweija zbog čega je taj kineski rival već najavio alternativni operativni sustav, piše FT citirajući ljude upoznate s lobiranjem Alphabeta. Google je, među ostalim, naveo da bi modificirani Android Huawaija bio podložniji hakiranju.

Kineski tehnološki div tvrdi da je njegova 5G tehnologija godinama ispred konkurencije i izražava nadu da će zabrana biti privremenog karaktera te navodi da kao “plan B” razvija svoj operativni sustav.

>>>Huawei ‘na koljenima’: nismo očekivali tako snažnu i sveprisutnu odlučnost SAD-a da nas slomi

“Mi smo planirali za ovakvu mogućnost – ali ona se još nije dogodila,” izjavio je za BBC zamjenik izvršnog direktora Huaweija u Ujedinjenom Kraljevstvu, Jeremy Thompson. “Mi imamo paralelni program za razvoj alternativa (…) za koje vjerujemo da će očarati klijente. Kratkoročno, ovo nije dobra vijest za Huawei, ali mislim da ćemo se snaći.”