Biznis i ekonomijaPreporučeno

Suočeni smo s trajnim uništenjem ekonomije, ako treba novac šaljite poštom: Draghi

Europske vlade moraju brzo apsorbirati ekonomski šok izazvan korona-krizom, čak i po cijenu velikog duga, jer je alternativna trajno uništenje ekonomija, napisao je u osvrtu za Financial Times (besplatni članak) bivši guverner Europske središnje banke Mario Draghi.

Draghi, naširoko prihvaćen kao spasitelj europodručja tijekom financijske i dužničke krize, u kolumni piše da vlade moraju zaštiti poslove i proizvodne kapacitete, preuzeti ili poništiti dugove u privatnom sektoru te održati primanja obitelji koje su nevini promatrači krize.

>>>‘Novac iz helikoptera’ u SAD-u

“Alternativa – trajno uništenje proizvodnog kapaciteta pa tako i fiskalne baze – bila bi puno štetnija za ekonomiju i na kraju za državni kredit,” napisao je Draghi čiji je osmogodišnji mandat u ECB-u završio u listopadu.

Uz tvrdnju da je kriza “biblijskih proporcija” on je naveo da banke biznisima brzo moraju ponuditi kredite bez kamata i troškova a novac za to trebaju osigurati vlade u obliku garancija kako bi se sačuvali poslovi.

“Cijena tih garancija ne treba biti temeljena na ocjeni kreditnog rizika kompanije koje ih primaju, već mora biti bez troškova neovisno o cijeni zaduživanja vlade koja ih izdaje.”

>>>I MMF pozvao na direktne uplate novca građanima i biznisima

Draghi je također napisao da se likvidnost mora isporučiti kroz tržišta duga ili čak kroz poštanski sustav (slanjem čekova građanima), ako je to najbrži put da novac stigne do ljudi.

“I to se mora napraviti odmah, bez birokratskih kašnjenja,” napisao je.