Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Svijet se promijenio’: Warren Buffett izlazi iz avioprijevoza

Ilustracija

Berkshire Hathaway Inc u travnju je prodao udjele u četiri najveća američka avioprijevoznika, rekao je u subotu predsjednik kompanije i legendarni investitor Warren Buffett.

Konglomerat je na kraju 2019. godine imao značajne pozicije u Delta Air Lines, American Airlines, Southwest Airlines i United Airlines.

>>>U avioprijevozu ‘osjećaj nalik 11. rujnu’, potencijalni gubici do 113 milijardi dolara

Buffett je na videokonferenciji dioničarima rekao da se “svijet promijenio” za avioindustriju.

“Mi smo donijeli odluku o biznisu avioprijevoza. Mi smo u suštini novac povukli iz biznisa čak i uz značajne gubitke,” rekao je. “Mi nećemo financirati kompaniju za koju mislimo da će u budućnosti žvakati novac.”

>>>Djelomična nacionalizacija Lufthanse

Prema njegovim riječima Berkshire je u avioprijevoz uložio do 8 milijardi eura, no travanjsko povlačenje nije bilo takvih razmjera. “Mi nismo izvukli niti približno 7 ili 8 milijardi i to je bila moja greška. Ja sam donio tu odluku,” rekao je Buffett sugerirajući da će se prodaja udjela nastaviti.

>>>Avioprijevoznici iz zagrebačke zračne luke odlete čim prestanu pogodnosti: Simple Flying

Reuters piše da su američki avioprijevoznici suočeni s posljedicama pandemije ukinuli stotine tisuća letova i parkirali tisuće aviona uslijed pada potražnja za 95%. Budućnost je pritom neizvjesna i nejasno je hoće li se i u kojem vremenskom roku putnički promet vratiti na predkrizna vremena.