Politika

‘Tektonski’ pomaci na izborima u Brandenburgu i Donjoj Saskoj: ankete

Nijemci u nedjelju izlaze na birališta u saveznim pokrajinama Brandenburg i Donja Saska gdje krajnja desnica jača. Očekuje se da će stranke velike koalicije, Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) dio nezadovoljnih birača “ustupiti” Alternativi za Njemačku (AfD) i Zelenima. Posljednje ankete uoči izbora sugeriraju da bi SPD mogao ispasti veći gubitnik od CDU-a.

Imigracija, zatvaranje rudnika

Građani pokrajina na istoku Njemačke ne žele masovnu imigraciju kakvu je u 2015. godini jednostranom suspenzijom Dublinskih pravila priredila kancelarka Angela Merkel, što pogoduje porukama protuimigracijski ustrojenog AfD-a. Alternativa je ususret izborima iskoristila građanski gnjev zbog planiranog zatvaranja rudnika u regijama i sebe kroz kampanju predstavila kao istu silu koja je srušila Berlinski zid.

“Zemljotres na istoku, zemljotres u Berlinu?”, opalio je na naslovnici list Merkur sa sjedištem u Münchenu. “Zvonki poraz SPD-a na istoku bio bi vjetar u leđa kritičarima (koalicije).”

>>>Merkel izrazila želju za povratak akademiji

Prema anketama, podrška SPD-u u Brandenburgu je gotovo istovjetna podršci AfD-a. Reuters piše da bi pobjeda krajnje desnice u pokrajini bila bez presedana te osnažila glasova socijaldemokrata koji traže kraj velike koalicije. Posljednja ispitivanja socijaldemokratima daju 22% glasova, jedan postotni bod više nego AfD-u. SPD je na vlasti u Brandenburgu već tri desetljeća, od ujedinjenja Njemačke.

Teško krvarenje ljevice, (pr)ocjena Kramp-Karrenbauer  

SPD je pod “privremenom upravom” od lipnja kad je stranačka šefica Andrea Nahles najavila povlačenje s dužnosti nakon velikih poraza, uključujući gubitak “socijalističke utvrde u Bremenu”, na prošlim izborima za Europski parlament. Stranka na nacionalnoj razini uživa povjerenje tek 15% birača, što je najlošiji rezultat u njezinoj povijesti.

Ankete za Donju Sasku ususret izborima sugeriraju da je CDU, koji vlast u pokrajini drži od 1990. godine, povećao prednost ispred AfD-a, ali bi u konačnici mogao izgubiti više od 7% glasova rasutih između Zelenih i krajnje desnice. Takav bi rezultat posramio stranku i stvorio dodatni pritisak na čelnicu CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer čija popularnost pada nakon niza gafova i preuzimanja obrambenog resora od nove šefice Europske komisije Ursule von der Leyen.

>>>Zeleni prvi put najpopularnija stranka Njemačke: anketa

“Bit će teško za AKK. Ona mora dokazati da je sposobna za mjesto ministrice obrane. Kao čelnica CDU-a ona također mora odgovoriti na svaki potez SPD-a prema napuštanju koalicije,” napisao je Berliner Morgenpost. “Hoće li njezin autoritet zadovoljiti? Njezina popularnost je na dnu i loš izborni rezultat bi konzervativce mogao navesti na raspravu o njezinoj budućnosti.”

Generalno, CDU ostaje vodeća stranka Njemačke, ali su mu za petama Zeleni, SPD je pao na treće mjesto gdje se natječe s krajnjom desnicom, navodi Reuters.