PolitikaPreporučeno

Merkel izrazila želju za povratak akademiji

Njemačka kancelara Angela Merkel u subotu je primila počasni doktorata lajpciške Škole menadžmenta HHL i naizgled izrazila želju za povratak akademiji po završetku svog aktualnog mandata u 2021. godini, javlja Reuters.

“Sva sveučilišta koja su mi dala počasni doktorat ionako će još jednom čuti od mene kad više ne budem kancelarka,” rekla je tijekom govora na svečanosti. “Ja ću se vratiti i neću ostati nakratko, kao danas. Ja ću ostajati dulje,” dodala je izazivajući smijeh u publici.

Merkel je nakon jednostranog “suspendiranja” Dublinskih pravila u kolovozu 2015. godine i puštanja više od milijun migranata i izbjeglica u Njemačku pretrpjela veliku političku štetu, uključujući pozive da prekine mandat.

>>>Od politike otvorenih do politike zatvorenih vrata – prepolovljen broj tražitelja azila u EU

Kancelarka je prošle godine vodstvo nad Kršćanskom-demokratskom unijom prepustila štićenici Annegret Kramp-Karrenbauer koja je uz CDU nedavno preuzela zahtjevnu i nezahvalnu dužnost njemačke ministrice obrane upražnjenu imenovanjem Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

U Njemačkoj se u nedjelju održavaju lokalni izbori u dvije savezne zemlje na istoku gdje raste podrška desnim populistima. Ukoliko se izbori ponovno pokažu poraznima za njemačke konzervativce (CDU) i socijaldemokrate (SPD) čija je liderica s dužnosti odstupila nakon teških gubitaka ljevice na izborima za Europski parlament to će dodatno napregnuti ovih dana pucanju sklonu “Veliku koaliciju”.