PreporučenoTech

Tesla planira EV za europsko tržište s cijenom od 25.000 eura

Tesla u svojoj gigatvornici na periferiji Berlina priprema proizvodnju električnog automobil (EV) s cijenom od 25.000 eura, rekao je u ponedjeljak izvor upoznat s planovima za Reuters.

Kompanija je odbila komentirati navode, ali se njezina dionica po objavi propela za 3%.

Navedeni iznos osjetno je manji od cijene najpristupačnijeg Modela 3 čiji osnovna izvedba u 2023. godini kotira na više od 37.000 eura.

Visoke cijene električnih vozila (EV), uparene s poskupljenjem zaduživanja uvjetovanim monetarnom politikom zapadnjačkih središnjih banka, neki su od razloga za izostanak masovnog usvajanja EV-ija u EU i SAD.

>>>Tesla proširio popuste na Europu, Izrael i Singapur

Prema podacima tvrtke za istraživanja tržišta automobila JATO Dynamics, prosječna cijena električnih vozila u Europi u prvoj je polovici 2023. godine iznosila više od 65.000 eura, u poredbi s 31.000 eura u Kini.

Giga Press

Generalni direktor Tesle, Elon Musk, već godinama govori da EV-ije želi učiniti pristupačnijima zbog čega razvija “Giga Press” tehnologiju koja omogućuje “tiskanje” čitavog podvozja ili karoserije u jednom mahu, što značajno pojeftinjuje proizvodne procese.

Musk je planove o proizvodnji automobila za 25.000 eura otkrio u petak tijekom posjeta gigatvornici u Grünheideu gdje se trenutno proizvodi u Europi najpopularniji EV, Model Y.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima