PolitikaPreporučeno

Netanyahu sanira cionističku štetu, povlači riječi uslijed erupcije građanskog gnjeva

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posljednjim danima sanira štetu počinjenu svojim riječima i riječima njegovih administratora.

On je u nedjelju suspendirao ministra baštine Amichaija Eliyahua nakon što je ovaj prema izvještaju The Times of Isreala pozvao na nuklearni udar na Gazu i istrebljenje sviju u pojasu, Palestince poistovjetio s nacistima te zagovarao njihov progon u pustinju ili Irsku.

Riječ je o uobičajenim cionističkim izjavama i porivima koji štete Izraelu u trenutku kada provodi masakr u Gazi gdje je u znak odmazde za epohalni obavještajni propust i pokolj 1 400 Izraelaca u 30 dana ubio gotovo 10.000 ljudi.

>>>Pogledajte ovih dana uvriježen cionistički poziv na genocid u Gazi

Suočen s unutarnjim previranjima i novim građanskim prosvjedima ispred soje rezidencije, Netanyahu je povukao i vlastite riječi s kojima je sugerirao da je infiltracija Hamasa bila uspješna zbog predratnih prosvjeda rezervista.

Netanyahu je rekao da treba istražiti jesu li mjeseci prosvjeda protiv njegove vlade, uvjetovani reformom pravosuđa za koju velika većina Izraelaca i vanjskih promatrača, uključujući Europsku uniju, drži da je autokratska i totalitarna, kumovali uspjehu Hamasa.

Rezervisti su u znak prosvjeda odbijali odgovarati na pozive za vojne vježbe.

Gnjev i nepovjerenje

Njegova je sugestija okinula instant gnjev šire populacije, što je premijera natjeralo da odbaci naraciju.

Hamas je započeo rat “jer nas želi sve ubiti, a ne zbog nekog unutarnjeg prijepora,” napisao je na X-u. “Hamas je bio u krivu – i stoga će biti eliminiran. Mi ćemo pobijediti samo u zajedništvu.”

>>>Gaza: Palestinci trpe sve morbidniju neljudskost Izraela | VIDEO

Poziv na opoziv komentara koji prosvjede i rezerviste povezuju s infiltracijom među ostalima je uputio i Benny Gantz čija je oporbena struja po početka rata prihvatila poziv na formiranje vlade jedinstva.

“Izbjegavanje odgovornosti i nabacivanje blatom u vrijeme rata udarac je za zemlju,” napisao je Gantz na X-u.

Grabancijaš je neposredno nakon infiltracije Hamasa podcrtao da brojni Izraelci propituju obavještajne propuste i lakoću s kojom su militanti prešli preko granice i potom satima nesmetano masakrirali civile.

>>>‘Teorije zavjera’, ostavka ministrice informiranja, urušavanje potpore izraelskom premijeru

Prosvjednici su se u subotu okupili ispred rezidencije premijera i uzvikivali “Odmah u zatvor!”. Aktualne ankete pokazuju da je Netanyahu izgubio povjerenje tri četvrtine građana.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here