FunPreporučeno

Highlights Interlibera 2023.

Nakladnici V.B.Z., Hena com, Profil, Fraktura i Bodoni, OceanMore, Petrine knjige i Mozaik za 45. Interliber pripremili su brojne nove beletrističke i publicističke naslove, a ove će se godine prvi put na Međunarodnom sajmu knjiga predstaviti i Sveučilište u Zagrebu.

>>>Predstavljen je program ovogodišnjeg Interlibera, ulaz i parking besplatni

Na ovogodišnjem Interliberu u paviljonima 5, 6, 7 i 7a predstavit će se više od 300 izlagača, održat će se više od 200 sati stručnog programa, Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK pripremila je Premium program, a Ministarstvo kulture i medija promovirat će program “Rođeni za čitanje”.

Sveučilište u Zagrebu prvi put na Interliberu

Sveučilište u Zagrebu ove godine prvi put sudjeluje na Interliberu predstavljajući objedinjeno izdanja svojih sastavnica, Hrvatske sveučilišne naklade i Sveučilišne tiskare na izložbenom prostoru u paviljonu 6.

Svoja će izdanja predstaviti 19 sastavnica Sveučilišta, a nastup na Međunarodnom sajmu knjiga organizira se kao jedna od aktivnosti u sklopu Tjedna Sveučilišta.

>>>Razgovor o budućnosti s novoizabranim rektorom Sveučilišta u Zagrebu Stjepanom Lakušićem

Uz ostalo, Arhitektonski fakultet predstavit će na promociji znanstveni časopis Prostor i hrvatski paviljon na Venecijanskom bijelnalu, Fakultet političkih znanosti knjige “Politike popularizacije i kulturni rat u Hrvatskoj” koju je uredio Enes Kulenović i “Međunarodni odnosi vanjske politike Globalnog juga” Lidije Kos-Stanišić.

V.B.Z. – od analize društva do osobnih promišljanja o životu i okolišu

Nakladnik V.B.Z. uoči Interlibera objavio je niz novih izdanja koja će, kako poručuju, čitateljima pružiti priliku da “istraže različite žanrove i teme, od dubokih analiza društva do osobnih promišljanja o životu i okolišu”.

Od domaćih naslova nakladnik izdvaja razigranu pjesničku zbirku “Ponoćni glagoli” Marka Pogačara i roman Borivoja Radakovića “Divno nam je s nama”, nježnu ljubavnu priču u kojoj dvije junakinje romana odlučuju radikalno promijeniti vlastiti život zbog sveopćeg nasilja u društvu.

>>>Raritetno prvo izdanje Frankensteina prodano za rekordnih 1,7 milijun dolara

Tu su i romani “Knjiga za Maju” Marka Tomaša, prozna knjiga koja predstavlja autorovu pjesničku poetiku, kriminalistički roman Ivice Ivaniševića “Otmica Razreda za književnost”, satira naše kulture i čitavoga društva, te novi roman Ivice Prtenjače “Albert”, u kojemu se autor bavi pobunjenikom koji žonglira egzistencijom, smislom, nadom i jasnim odlukama.

Među stranim naslovima nakladnik ističe publicističku knjigu “Kraj kapitalizma” Ulrike Herrmann koja se bavi izazovima gospodarskog rasta i zaštite klime, te provokativan #MeToo triler “Mreža šapata” autorice Chandler Baker.

Foto: Zagrebački velesajam

“Povratak kući” Anne Enquist priča je o pomorcu i istraživaču Jamesu Cooku kroz perspektivu njegove supruge Elizabeth Batts, a “Pelagija i crni monah” drugi je dio kriminalističke serije Borisa Akunina.

Knjiga “Budi kao mali princ” čitatelja podsjeća na djetinje radosti, “Mala anksiozna čudovišta” pružaju potporu u borbi protiv anksioznosti, a “Život u svjetlosti” Deepaka Chopre nudi program joge za samoostvarenje. “Permakultura u biovrtu” poučava nas održivom vrtlarstvu, dok “Ne brini se” Shunmyoa Masuna donosi pouke o oslobađanju od tjeskobe.

Hena com – od nagrađivanih djela europskih i svjetskih autora do hrvatskih pisaca

Nakladnik Hena com pripremio je nove naslove nagrađivanih europskih autora te niz književnih djela iz najudaljenijih i najegzotičnijih svjetskih odredišta poput Indije, Vijetnama, Armenija, Oman, Kanade i drugih.

Na tom tragu predstavljaju Geetanjali Shree, prvu hindskojezičnu autoricu koja je dobila nagradu Booker International, i njezin roman “Pješčana grobnica” u kojemu kroz oči osamnaestogodišnjakinje preispituje krute dobne, rodne i jezične granice.

>>>Dolazeća izdanja ‘Gospodara prstenova’ prvi put obogaćuju originalne ilustracije Tolkiena

Iz Hena coma izdvajaju bajkoviti roman “Tri jabuke s neba pale” armenske autorice Narine Abgaryan koji “očarava čudnovatim sudbinama svojih junaka, stanovnika planinskoga sela Maran”.

Iz Vijetnama stiže novi roman Nguyễn Phan Quế Mai “Dijete prašine”, antiratni roman u kojem autorica, hrvatskim čitateljima poznata po uspješnici “Planine pjevaju”, istražuje sudbinu djece američkih vojnika i Vijetnamki.

Omansku književnost Hena com predstavlja potresnim i introspektivnim romanom dobitnice Booker Internationala Jokhe Al Harthi “Stablo gorke naranče” o potrazi mlade žene za identitetom.

>>>Egidio Ivetić: Povijest Jadrana. More i njegova civilizacija | nova knjiga

Među europskim autorima ističe se francuska književnica Brigitte Giraud s romanom “Živjeti brzo”, ovjenčanim Goncourtom, “sjajna autofikcija, nezaboravan ljubavni roman, a ujedno i potresno preispitivanje tragedije koja je nepovratno promijenila tijek autoričina života”.

Tu su i knjige Irkinje Megan Nolan “Djela iz očaja”, portugalske autorice Ane Cristine Silva “Duge noći u Caxiasu”, Čehinje Alene Mornštajnove “Studeni” i slovenskoga pisca Boruta Kraševca “Agni”.

Na Heninu štandu naći će se i djela domaćih autora poput prvoga krimića redatelja i scenarista Davora Žmegača “Crvotočina”, prvijenca Roberta Nezirovića “Svećenik i demoni”, romana Ivana Vidića “Sat koji otkucava samo tik”, romana “Šalaporte” Marka Gregura i “Listanje kupusa” Igora Beleša.

Profil – 20 novih naslova i dva nova izdanja hitova

Izdavačka kuća Profil pripremila je dvadeset novih naslova, među kojima izdvajaju dva posljednja romana Cormaca McCarthyja, jednoga od najvažnijih suvremenih američkih pisaca. To su “Putnik”, roman o moralu i znanosti, nasljedstvu grijeha i ludilu, te “Stella Maris” u kojemu autor propituje naša vjerovanja o Bogu, istini i životu.

>>>Irvine Welsh: sustav nam je na kraju životnog ciklusa a tranziciju smo povjerili idiotima | FEKP

Roman “Raj” Nobelovca Abdulrazaka Gurnaha kronika je odrastanja afričkog dječaka, tragična ljubavna priča i priča o europskoj kolonizaciji Afrike, a još jednom knjigom koja će obilježiti ovu jesen uredništvo Profila smatra roman britanske autorice Jojo Moyes “U tvojim cipelama” o dvije žene koje slučajno zamijene torbe u teretani.

Od publicističkih naslova Profil će predstaviti knjigu “Kreativci” Adama Granta, a među naslovima za djecu i mlade izdvajaju “Titanovu kletvu” i Bitku za labirint” Ricka Riordana i slikovnicu “Aaron majstor, ilustrator” Andree Beaty i Davida Robertsa.

Profil je objavio i druga izdanja svojih hitova “Svjetlo koje ne vidimo” Anthonyja Doerra po kojemu je snimljena Netflixova serija te “Daj i uzmi” američkog sveučilišnoj profesora Adama Granta.

Fraktura i Bodoni – djela dobitnika uglednih nagrada

Nakladničke kuće Fraktura i Bodoni predstavit će, kako ističu, u posebno raskošnom ruhu naslove dobitnika najuglednijih nagrada poput Nagrade Booker International i domaćih nagrada tportalam Nagrade Gjalski i Nagrade Fric.

Od noviteta izdvajaju posvetu Zagrebu osamdesetih, knjigu teatrologinje, kazališne redateljice i spisateljice Snježane Banović “Kronika sretnih trenutaka” u kojoj autorica bilježi svoju mladost i mladost jednoga društva te novo djelo Tisje Kljaković Braić “Pita moja mama imate li jedno jaje”, slikovnicu u kojoj djevojčica Nastja s prijateljima upada u razne avanture.

>>>David Grossman o novom romanu čije je polazište život židovske partizanke Eve Panić Nahir

Tu je i “Uvod u Jugoslaviju” znanstvenika, redovnog profesora na Fakultetu političkih znanosti Dejana Jovića, knjiga temeljena na arhivskoj građi i metodologiji znanstvenog istraživanja, pisana prije svega za nove generacije – rođene nakon raspada Jugoslavije.

Na Frakturinu štandu posjetitelji će naći i roman “Djevojka u orlovim kandžama” švedske autorice Karin Smirnoff, kojim se nastavlja serijal Millennium Stiega Larssona, kao i knjige Magdalene Blažević nagrađene nagradom tportala, Miljenka Jergovića, dobitnika Nagrade Fric, Olje Savičević Ivančević, dobitnice Nagrade grada Zagreba, Ivana Lovrenovića, dobitnika nagrade Gjalski, dobitnika Booker International Georgija Gospodinova i mnoge druge.

OceanMore – nove knjige Marija Desiatija i Virginie Despentes

Naklada OceanMore na štandu u paviljonu 5 organizira druženje s hrvatskim piscima pa će tako Glorija Lujanović potpisivati svoju knjigu “Otac”, Kristian Novak najnoviji roman “Slučaj vlastite pogibelji”, Tea Tulić “Strvinare starog svijeta”, a Damir Karakaš najnoviji roman “Potop”.

Nakladnik ističe i dva naslova stranih autora. “Razdomljeni” talijanskog književnika Marija Desiatija roman je o nestalnoj, “izdomljenoj”, prekarnoj, prvoj generaciji europskih građana koja u Europi bez granica prekoračuje vlastite granice i okvire društvenih konvencija tražeći svoje mjesto pod suncem.

>>>BEK rastućem opusu besplatnih e-knjiga dodao ‘Nevidljivog čovjeka’ i ‘Otok doktora Moreaua’

Roman Virginie Despentes “Dragi seronjo” priča je o prepisci Oscara, optuženoga za seksualno uznemiravanje, i Rebecce, aktivistkinje na društvenim mrežama tijekom pandemije COVID-a i lockdowna, koji izmjenjujući mejlove raspravljaju o nizu tema poput nasilja, bijesa, ovisnosti, femicida, starenja, umjetnosti, pokreta #MeToo, moći i politike te o nadilaženju sebe, prijateljstvu i otvaranju prema drugom i drugačijem.

Petrine knjige – novi naslovi za sve ljubitelje lijepe književnosti

Idavač Petrine knjige najavljuje “zanimljivu kolekciju novih naslova koja će zadovoljiti sve ljubitelje lijepe književnosti”, pet novih književnih djela te tri knjige namijenjene najmlađima, koje će čitatelja povesti na raznovrsna literarna putovanja.

Posebno izdvajaju roman najznačajnijega kubanskog pisca Aleja Carpentiera “Kraljevstvo ovoga svijeta” o potlačenima koji dolaskom na vlast postaju tirani nad svojim narodom, veći nego što su bili njihovi kolonizatori te potresnu priču o sukobu generacija i nemogućnosti zaboravljanja vlastite prošlosti “Unuka” Bernharda Schlinka, autora romana “Žena kojoj sam čitao”.

>>>Frenzične crtice bez tabua, punokrvne kratke priče: ‘Sve bio je ritam’ Borisa Leinera

Tu su i ljubavna priča kralja i pučanke, roman “Posljednja kraljica” američke spisateljice rođene u Indiji Chitre Banerjee Divakaruni, roman “Primi moju ruku” Dolen Perkins-Valdez nadahnut stvarnim događajima koji su potresli SAD u 70-im godinama prošlog stoljeća te “Sitna zadovoljstva” Clare Chambers.

Mozaik – od “Hrvatskih znamenitaša” do serijala Bridgerton

Mozaik knjiga pripremila je niz naslova u kojemu se izdvaja knjiga o trideset osebujnih Hrvata koji su ostavili neizbrisiv trag u svijetu, “Hrvatski znamenitaši” Vida Jakše Opačića.

Tu su i tri naslova J.K. Rawling – “Božićni praščić” o dječaku Jacku koji je spreman učiniti sve za najboljeg prijatelja te dva nastavka serijala o Harryju Potteru (Harry Potter i Princ Miješane Krvi te Harry Potter i darovi Smrti).

Ljubitelji serijala Bridgerton na Mozaikovu štandu naći će knjigu Julije Quinn “Kraljica Charlotte”, a prvijenac Amora Towlesa “Pravila uljudnosti” prikazuje Manhattan tridesetih godina 20. stoljeća.

Pratite nas na Google vijestima