PreporučenoTech

TikTok zastao s primjenom nove politike privatnosti, ciljanog oglašavanja u Uniji

TikTok/Logo

Kineski hosting servis za pohranu i dijeljenje videozapisa TikTok u utorak je zastao s primjenom nove politike privatnosti u Europskoj uniji.

Odluka je donesena samo dan prije predviđenog debija uslijed zabrinutosti da bi europski regulatori mogli odrezati kaznu ukoliko utvrde da servis krši Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

>>>Irski regulator privatnosti zaključio skicu odredbe zbog koje Meta prijeti napuštanjem EU-a

Inicijalnu su crvenu zastavicu podigle vlasti u Italiji upozorivši da je TikTok korisnicima najavio da će s 13. srpnja započeti s isporukom ciljanih oglasa bez traženja privole za pohranu podataka i kolačića za praćenje afiniteta na njihovim uređajima.

Stanka

Talijanski su regulatori potom uzbunili Irsku komisiju za zaštitu podataka (DPC) pod čijom su ingerencijom vodeći internetski biznisi.

“Nakon jučerašnjeg angažmana s DPC-om, Tik Tok se sada sporazumio da će pauzirati primjenu promjena kako bi DPC-u dozvolio da izvrši svoju analizu,” napisali su u izjavi regulatori.

>>>Nakon ‘jasnih instrukcija’ EU-a Irci kaznili WhatsApp s rekordnih 225 milijuna eura | GDPR

O nedoumicama su informirani nacionalni nadzornici u svih 27 članica Unije.

TikTok, čiji format i usluga bilježe strelovit rast s naglaskom na mlađe generacije, neovisno je potvrdio zadršku ali branio svoje planove za isporuku ciljanih oglasa.

“Mi vjerujemo da prilagođeno oglašavanje pruže najbolje iskustvo unutar aplikacije za našu zajednicu i dovodi nas u liniju s industrijskim praksama, i mi se radujemo angažmanu s dionicima u kojem ćemo adresirati njihovu zabrinutost,” rekla je osoba zadužena za odnose s javnošću TikToka.

Talijanski su zaštitnici podataka pozdravili “odgovornu odluku”.

>>>Prihodi TikToka od oglašavanja u 2022. veći od združenih prihoda Twittera i Snapchata | izvješće

Velike tvrtke koje prekrše europska pravila privatnosti mogu se suočiti s kaznom do 4% njihova godišnjeg prihoda.

DPC već vodi dvije istrage TikToka, jednu povezanu s obradom osobnih podataka djece, drugu s prijenosom osobnih podataka u Kinu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters