PreporučenoTech

Irski regulator privatnosti zaključio skicu odredbe zbog koje Meta prijeti napuštanjem EU-a

Europljani bi ususret zimi mogli ostati bez Facebooka i Instagrama nakon što je irski regulator za privatnost (The Data Protection Commission, DPC) u četvrtak izvijestio svoje parnjake u Europskoj uniji da će blokirati prijenos i pohranu podataka europskih korisnika društvenih mreža i drugih mrežnih usluga i servisa pod okriljem Mete.

>>>Aktivist srušio ‘Štit privatnosti’, odnio kolosalnu pobjedu protiv Facebooka i masovnog nadzora

Europski sud (ECJ) je u 2020. godini srušio “Štit privatnosti” koji je definirao prijenos podataka preko Atlantika u velikoj pobjedi za europske pobornike prava na privatnost.

Odluka je također osporila korištenje standardnih ugovornih klauzula (SCCs), pričuvnog akta na koji se pozivaju brojne američke kompanije, uključujući Metu.

U skladu s presudom, irski su regulatori sada iskazali spremnost da Meti uskrate obje prijeporne prakse.

>>>Facebook tvrdi da zabrana prijenosa osobnih podataka u SAD onemogućuje pružanje usluga u EU

Meta je ususret presudi žestoko lobirala protiv promjene pravila, odnosno poštivanja Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i zaprijetila da će, umjesto da prihvati uredbu, radije napustiti EU.

“Ukoliko se ne usvoji novi transatlantski okvir za prijenos podataka i mi nećemo biti u mogućnosti nastaviti koristiti SCCs ili druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europe u Sjedinjene Države, mi izgledno nećemo biti u mogućnosti ponuditi neke od naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi,” napisali su iz Mete u podnesku Komisiji za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) u ožujku ove godine.

>>>Meta upozorava na povlačenje Facebooka, Instagrama i drugih usluga iz EU-a

Glasnogovornik DPC-a za Politico je potvrdio da je nacrt odluke dostavljen drugim nacionalnim regulatorima privatnosti u Europskoj uniji koji sada imaju mjesec dana za procjenu i iznošenje svojih gledišta.

Ufanje

“Ovaj nacrt odluke, koji je predmet revizije europskih tijela za zaštitu podataka, odnosi se na sukob zakona EU-a i SAD-a koji je u postupku rješavanja,” napisali su iz Mete u odgovoru na upit Politica. “Mi pozdravljamo EU-SAD sporazum o novim zakonskim okvirima koji će dozvoliti nastavak prijenosa podataka preko granica, i očekujemo da će nam taj okvir dopustiti da obitelji, zajednice i gospodarstva ostavimo povezanima.”

>>>Facebook trpi zbog objave podataka o 533 milijuna korisnika, Zuck koristi Signal

Unatoč iznesenom gledištu, ili radije ufanju, spomenuti okvir ostaje neizvjestan. EU i SAD vode pregovore o novom zakonskom tekstu koji bi kompanijama poput Mete omogućio da nastave s prijenosom i pohranom podataka preko Atlantika neovisno o naredbi irskih ili drugih nacionalnih regulatora.

>>>‘Zuckerberg profit cijeni više od istine’: Mark Hamill najavio odlazak s facebooka

Bruxelles i Washington su politički sporazum o takvoj “stranputici” postigli u ožujku, no pregovori oko odredbi trenutačno su u limbu jer ih je teško pomiriti s GDPR-om (i razumom) zbog čega se očekuje da konačni prijedlog novog, nazovimo ga “zakonito-nezakonitog” okvira neće biti završen prije kraja godine.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Irski regulator privatnosti zaključio skicu odredbe zbog koje Meta prijeti napuštanjem… […]

Comments are closed.