PreporučenoTech

Aktivist srušio ‘Štit privatnosti’, odnio kolosalnu pobjedu protiv Facebooka i masovnog nadzora

Sud EU-a (ECJ), najviše zakonodavno tijelo unije, u četvrtak je srušio “Štit privatnosti između EU i SAD-a” u postupku koji je protiv Facebooka pokrenuo austrijski aktivist, pobornik privatnosti i zaštite podataka, Maximilian Schrems.

>>>Zaštita privatnosti: Europski sud preuzima spor protiv Facebooka

Presuda (HR) ima dalekosežne posljedice za više od 5300 organizacija i kompanija koje su “štit” koristile za prijenos i pohranu podataka europskih građana na poslužitelje u Sjedinjenim Američkim Državama te bi čak mogla dovesti do reforme tamošnjeg sustava masovnog nadzora uspostavljenog nakon terorističkih napada od 11. rujna.

Maximilian Schrems
Kontekst

Poput mnogih velikih tehnoloških tvrtki Facebook je za svoje europsko sjedište odabrao Irsku gdje su korporativni porezi ponajmanji a regulacija opuštena. Schrems je svoju tužbu inicijalno podigao protiv irskog tijela za zaštitu podataka uz argument da su podaci Europljana kompromitirani nakon prijenosa u SAD jer američko zakonodavstvo vlastima, sigurnosnim i drugim agencijama (CIA, NSA, FBI…) dopušta da podatke i informacije o korisnicima pojedinih društvenih mreža dobiju na zahtjev.

>>>Izvješće o trećem godišnjem preispitivanju ‘štita privatnosti’ EU-a i SAD-a: Komisija

Irski sud je zatražio mišljenje Suda EU-a koji je danas podržao argumente Schremsa. Presuda je pritom selektivna te odbacuje isključivo dogovor o prijenosu podataka između Unije i SAD-a, dok je odluka Europske komisije (2010/87) o standardnom prijenosu i zaštiti podataka kakvu koristi stotine tisuća tvrtki diljem svijeta proglašena pravovaljanom.

Schrems je u prvoj reakciji toplo pozdravio odluku Suda.

>>>Meta upozorava na povlačenje Facebooka, Instagrama i drugih usluga iz EU-a

“Nakon prvog čitanja presude o Štitu privatnosti čini se da smo odnijeli 100% pobjedu – za našu privatnost. SAD će sada morati krenuti u ozbiljnu reformu nadzora kako bi vratio ‘privilegirani’ status američkih kompanija,” zacvrkutao je aktivist.

Pratite nas na Google vijestima