PreporučenoTech

Zaštita privatnosti: Europski sud preuzima spor protiv Facebooka

Europski sud (ECJ) će u srpnju poslušati jedan od najznačajnijih sporova o zaštiti privatnosti i prijenosu osobnih podataka Europljana u Sjedinjene Američke države nakon što je irski Vrhovni sud u petak odbacio žalbe Facebooka.

Spor je 2011. godine pokrenuo austrijski aktivist za zaštitu privatnosti Max Schrems koji propitkuje metode tehnoloških tvrtki u prijenosu podataka izvan EU-a, odnosno traži zaštitu od masovnog nadzora SAD-a. Njegovi argumenti su u međuvremenu osnaženi Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), iako je Komisija u očekivanju sudskog procesa nedavno donijela nove smjernice o prijenosu osobnih i neosobnih podataka.

Maximilian Schrems

Dalekosežna odluka

Ukoliko Europski sud presudi protiv aktualnih sporazuma to bi imalo poveće implikacije za tisuće kompanija koje s jedne na drugu stranu Atlantika svakodnevno prenose milijune podataka, uključujući baze podataka o ljudima, novčane transakcije ili povijest internetskih preglednika.

Irski Vrhovni sud navodi (.pdf) da postoji dobro utemeljena zabrinutost o izostanku pravnog lijeka i/ili zakona u SAD-u koji bi zadovoljio europske standarde i udovoljio odredbi o zabrani prijenosa osobnih podataka Europljana zemljama bez primjerene zaštite privatnosti. Sud je slučaj uputio ECJ-u u jednoglasnoj odluci i uz pitanje zadovoljava li takozvani “Štit privatnosti” zakonske odredbe Unije, piše Reuters.

“Oko Saurona”

EU i njegove institucije Europljane neuspješno pokušavaju zaštiti od američkog masovnog nadzora već šest godina, odnosno od 2013. kad je zviždač Edward Snowden otkrio da američki obavještajci posjeduju tehnologiju za apsolutni masovni nadzor telekomunikacija i interneta.

Facebook je zbog postojanog kršenja i narušavanja privatnosti suočen s bojkotom i odljevom korisnika u SAD-u i drugim zemljama. Prošle godine je otkriveno da je kompanija podijelila osobne podatke o 87 milijuna svojih korisnika s političkim konzultantima iz Cambridge Analytice čiji su algoritmi za ciljano oglašavanje kumovali uspješnosti brexita i kampanje Donalda Trumpa.

>>>U Americi sve glasniji pozivi na komadanje ‘premoćnog’ Facebooka

EU i SAD su “Štit privatnosti” dogovorili nakon što je ECJ-u srušio prethodni (Safe Harbour) sporazum o prijenosu podataka kao nezakonit i nedovoljan.

Screms je izrazio zadovoljstvo referiranjem slučaja najvišem europskom sudu. “Facebook je vjerojatno opet investirao milijune da bi zaustavio napredak ovog slučaja. Dobro je vidjeti da Vrhovni sud nije pokleknuo.”

https://twitter.com/maxschrems/status/1134391879607508992