PolitikaPreporučeno

Trump osupnuo NATO saveznike, rekao da bi Rusiju ‘ohrabrio’ da napadne ‘delikvente’ u EU

Bivši američki predsjednik Donald Trump u subotu je u potrazi za novim mandatom sugerirao da bi nakon povratka u Bijelu kuću “ohrabrio” Rusiju da napadne “delikventne” članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Europskoj uniji.

Administracija njegovog suparnika, Joe Bidena, izjavu je neposredno komentirala kao “užasnu i bezobzirnu”.

Trump je na predizbornom skupu u Južnoj Carolini podsjetio da je kao predsjednik prozivao članice Europske unije jer ne plaćaju svoj danak NATO-u.

“Jedan od predsjednika velike (europske) zemlje je ustao i rekao: ‘Dobro, gospodine, ukoliko mi ne platimo i budemo napadnuti od Rusije, hoćete li nas zaštititi?,” prisjetio se, pa nastavio: “Rekao sam mu: ‘Niste platili, delikventni ste.’ Rekao sam: ‘Da, recimo da se to dogodi. Ne. Ne bih vas zaštitio. Zapravo, ja bih ih ohrabrio da učine što god dovraga žele. Morate platiti!”.

Trump je tijekom predsjedanja kao osobitog “delikventa” isticao Njemačku.

On je u aktualnoj kampanji također rekao da će, u slučaju da pobjedi na izborima, od Europske unije zatražiti da vrati 200 milijardi dolara koje su SAD potrošile na smrtonosnu i drugu pomoć Ukrajini.

“Potpuno neshvatljivo”

Aktualna izjava u Europi je neposredno prihvaćena s uočljivom nevjericom i trezvenošću.

“Ovo su riječi ozbiljnog kandidata za predsjednika stoga ih treba prihvatiti ozbiljno,” komentirao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, Paweł Zalewski, za Politico. “Ako to učinimo, onda to znači promjenu logike prisutnosti SAD-a u NATO-u. To je vrlo zabrinjavajuće. On ispravno poziva zemlje članice da potroše više na obranu, ali također poziva Rusiju da napadne. To je potpuno neshvatljivo.”

Trumpovo razumijevanje i/ili tumačenje financiranja NATO saveza ostaje zagonetno. Savez nema centralizirani proračun, već od zemalja članica zahtjeva da za obranu godišnje izdvajaju 2% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Politico piše da će zahtjev ove godine ispuniti 11 od 31 članica. Na prvom je mjestu pritom Poljska koja će za obranu izdvojiti 4.2% BDP-a.


Povezane vijesti

Comment here