PolitikaPreporučeno

Turska otvorila branu, migranti preplavili granice Grčke

Recep Tayyip Erdoğan; Foto: France24/YouTube

Velik broj migranata u nedjelju je nastavio utirati put iz Turske prema Grčkoj nakon što je Ankara opustila mjere ograničavanja njihova kretanja.

“Oni ne samo da ih propuštaju, već im aktivno pomažu,”

Alkiviadis Stefanis

Najmanje 220 ljudi je u nedjelju ujutro morem stiglo do obala grčkog otoka Lesbosa, a granica se pokušava “probiti” i na sjeveru u blizini grada Kastaniesa gdje je policija u subotu posegnula za suzavcem kako bi zaustavila migrante odlučne da se domognu EU-a.

>>>Pribojavamo se novog ‘krvoprolića’ u Siriji: UN

Turska je prošlog četvrtka rekla da više neće ograničavati kretanje stotina tisuća tražitelja azila na putu prema Europskoj uniji nakon što su u zračnom napadu u sirijskom gradu Idlibu ubijena 33 turska vojnika. Najava je izazvala instant navalu na europske, odnosno grčke granice.

“Jučer smo imali 9,600 pokušaja kršenja naše granice, svi su uspješno spriječeni,” rekao je u nedjelju zamjenik ministra obrane Alkiviadis Stefanis za grčki Skai TV.

Međunarodna organizacija za migraciju broj tražitelja azila duž grčko-turske granice u subotu je procijenila na 13,000 uz izvješća da se migranti iz turskih gradova u večernjim satima ukrcavaju u autobuse i odvoze prema sjeveru, prenosi Reuters.

>>>Turska invazija ‘strateška katastrofa’ za SAD, pobjeda za al-Asada i Putina

Grčka također tvrdi da turske vlasti “orkestriraju” pokušaje prelaska granice. “Oni ne samo da ih propuštaju, već im aktivno pomažu,” rekao je Stefanis za Skai.