FunPreporučeno

Tužba za ‘oslobađanje bradavica’ rezultirala legalizacijom toplesa u 6 američkih država

Odluka federalnog suda u Americi učinkovito je legalizirala toples za žene na javnim prostorima, presuda utječe na savezne države Utah, Colorado, Wyoming, New Mexico, Kansas i Oklahomu, javljaju lokalni mediji.

10. Okružni prizivni sud, čija jurisdikcija pokriva navedene država, nije usvojio žalbu grada Ft. Collins u Coloradu, koji su dvije žene tužile zbog uskraćivanja prava na toples.

“Mi smo napravile golem utjecaj daleko izvan Fort Collinsa, a samo smo pokušale započeti razgovor,”

Brit Hoagland

Tužiteljice, Brit Hoagland i Samantha Six, inače aktivistice pokreta #FreeTheNipple (engl. oslobodi bradavicu, wiki) u postupku su navele da imaju pravo obnažiti torza na isti način kao muškarci i da je to korak prema spolnoj ravnopravnosti. Prizivni sud je prihvatio njihovo gledište.

>>>Mlada ‘vračara’ demonstrira kreiranje plašta plahticom u 10 sekundi: GIF

“Svatko bi trebao biti u mogućnosti osjećati se ugodno na vrući dan i ako to znači skidanje majice neka tako bude. Neovisno kako izgledaš trebao bi imati ista prava kao osoba do tebe. I to je također o jednakosti. Adresiranje majušnih dijelova nejednakosti može napraviti veliku razliku u tome kako se s ljudima svakodnevno postupa. Ja mislim da je oslobađanje bradavice samo jedan mali korak prema onom kako bi stvari trebale izgledati,” izjavila je Hoagland za KGUN.

Gradski službenici i dužnosnici Fort Collinsa kažu da ne žele osporavati odluku prizivnog suda jer bi sljedeća instanca za tumačenje spora bio Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država.

>>>Akcija širokog spektra za spašavanje rakuna s glavom u nevolji

“Mi smo napravile golem utjecaj daleko izvan Fort Collinsa, a samo smo pokušale započeti razgovor,” rekla je Hoagland. “I taj je razgovor dosegnuo toliko ljudi. To je čudesno postignuće za koje sam ja mislila da ga neću vidjeti za života, a kamoli ovako brzo.”