PolitikaPreporučeno

U Hrvatskoj 2597 novih slučajeva, umrlo 28 osoba: COVID-19 | 11. studeni | detalji

Ilustracija: Myléne

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 2597 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 28 osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 15.513, među njima je 1545 pacijenata na bolničkom liječenju, 32 više nego jučer, od toga je na respiratoru 178 pacijenata, 11 više nego jučer.

>>>Umrle 33, zaraženo 1467 osoba – zauzeto još 25 respiratora: COVID-19 | 10. studeni | detalji

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 72.840 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 893 preminule.

Ukupno su se oporavile 56.434 osobe, od toga 1580 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 32.225 osoba.

Do danas je ukupno testirano 582.170 osoba, od toga 9681 u posljednja 24 sata.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 74 novozaražena

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 74 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 28 osoba je izliječeno, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su 34 osobe iz Dubrovnika, devet iz Župe dubrovačke, osam iz Metkovića, sedam iz Blata, pet iz Vela Luke, četiri iz Konavala, dvije iz Ploča, po jedna iz Lumbarde, Opuzena i Orebića te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

Ukupno je zaraženo 36 osoba muškog spola, 38 osoba ženskog spola, a za njih 44 je utvrđena epidemiološka veza.

Od 28 izliječenih osoba njih 11 je iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, četiri iz Župe dubrovačke te po jedna osoba iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Kule Norinske, Opuzena i Slivnog.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 56 osoba. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je pet bolesnika na respiratoru – neinvazivna ventilacija, dok su četiri na invanzivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 1062 osobe. Od jučer obrađena su 253 uzorka, a od početka pandemije ukupno 21 432.

U Brodsko-posavskoj županiji 66 novozaraženih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u srijedu o 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U slavonskobrodskoj bolnici umro je muškarac (90) pozitivan na koronavirus, koji je imao i druge zdravstvene teškoće.

Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji preminula je 21 osoba pozitivna na koronavirus.

U slavonskobrodskoj i novogradiškoj bolnici trenutno je 65 osoba, pet pri liječenju treba potporu respiratora.

Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije nalaze se 1633 osobe, 149 osoba više nego u utorak.

U Zagrebu 621 novooboljeli

U Zagrebu u posljednja 24 sata utvrđen je 621 novooboljeli od covida-19, priopćeno je u srijedu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Zavoda obavljeno je 1266 testiranja na covid-19, od čega je 427 nalaza bilo pozitivno. Kontaktirano je 586 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 823 osobe.

Od 586 obrađenih pozitivnih osoba 180 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 229 osoba su kontakti pozitivnih osoba, a šest je doputovalo iz BiH, Crne Gore i Ukrajine.

Također, 23 osobe su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 54 osobe obrada je još u tijeku. Kod 20 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod četiri osobe tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama.

U šest domova za starije i nemoćne osobe na području Zagreba i u drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi sedam korisnika i dvije zdravstvene djelatnice, a jedan je korisnik umro.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 12 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 15 učenika i jednog nenastavnog djelatnika srednjih škola.

Mjera samoizolacije određena je za 264 učenika osnovnih i 301 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

Trenutno je u Zagrebu aktivan 3021 slučaj zaraze.

Zagrebačka županija: 117 novooboljelih

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata oboljelo je 117 osoba, a ozdravilo je 147 osoba, priopćio je u srijedu Zavod za javno zdravstvo te županije.

Najviše novooboljelih bilo je u Samoboru (24) Velikoj Gorici (15) te Zaprešiću (13).

Trenutno je u Zagrebačkoj županiji aktivno 2465 slučaja.

U samoizolaciji je devet razreda osnovnih škola te tri razreda srednjih škola.

Više ozdravljenih od novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je 166 novozaraženih osoba koronavirusom, a 168 osoba je ozdravilo, javio je Županijski stožer Civilne zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji sad j e1277 aktivnih slučajeva bolesti Covid-19. U protekla 24 sata testirana je 991 osoba.

Udio starijih osoba među zaraženima i dalje ne raste, te iznosi 13 posto. Još pet korisnika domova za starije osobe na području županije je zaraženo te ih je sad 52.

Klinički bolnički centar Rijeka izvijestio je da je 80 osoba na bolničkom liječenju od Covida-19, 11 od njih je na respiratoru, a tri pacijenta su preminula tijekom protekla 24 sata.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 48 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 48 novozaraženih osoba koronavirusom.

Riječ je o 17 osoba s područja Siska, 13 osoba s područja Kutine, pet osoba s područja Novske, četiri osobe s područja Petrinje, po tri osobe iz Popovače i općine Lekenik, te po jednoj osobi s područja općina Velika Ludina, Hrvatska Dubica i  Dvor, priopćeno je u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite.

Stožer je apelirao na sve žitelje županije da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 38 novozaraženih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 38 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla.

S područja Bjelovara 12 je novozaraženih osoba, po pet novozaraženih osoba iz Čazme, Daruvara i Garešnice, po dvije novooboljele osobe s područja su Grubišnog Polja i Velike Pisanice, a po jedna novozaražena osoba s područja je općina Ivanska, Dežanovac, Končanica, Hercegovac, Veliki Grđevac, Zrinski Topolovac i Nova Rača, priopćili su u srijedu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 23  pacijenta oboljela od koronavirusa, od kojih je četvero na respiratoru.

U samoizolaciji je 689 osoba.

U protekla 24 sata jedna osoba preminula je s koronavirusom tako da je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ukupno 30 preminulih osoba povezanih s Covidom-19 od početka pandemije.

Situacija u Požeško-slavonskoj županiji je stabilna, 30 novooboljelih

Za područje Požeško-slavonske županije u srijedu je potvrđeno 30 novooboljelih od koronavirusa, a župan Alojz Tomašević ocijenio je da je situacija stabilna.

“Prosječan broj oboljelih od koronavirusa u Požeško-slavonskoj županiji kreće se između 15 i 20 dnevno. Potrebna oprema nabavlja se redovno i ima je dovoljno”, poručio je Tomašević na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Tomašević je uputio apel svima koji danas obilježavaju Martinje da se ponašaju odgovorno.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije od početka pandemije registrirao je 935 osoba pozitivnih na koronavirus, a do sad je obavljeno ukupno 14.283 testiranja.

“To znači da je oko 6,5 posto testiranih pozitivno. Na razini Hrvatske Požeško-slavonska županija je na 8-9 mjestu”, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Od početka pandemije preminulo je 13 osoba pozitivnih na koronavirus, od 26. listopada do 10. studenog preminule su četiri osobe. U županiji je 214 aktivnih slučajeva, 16 je u bolnici

Glavni županijski epidemiolog Ante Vitalija rekao je kako je trenutno pažnja usmjerena na Dom umirovljenika gdje su zabilježena dva nova slučaja oboljenja kod štićenika. Iz istog doma, 17 nalaza djelatnika doma bili su negativni.

U Zadarskoj županiji 51 novooboljeli

U posljednja 24 sata na području Zadarske županije oboljela je 51 osoba, a izliječeno ih je 67, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima u Zadru ih je 25, u Benkovcu šest, u Pakoštanima, Posedarju, Škabrnji i Viru po troje, dvije osobe evidentirane su u Poličniku, a po jedna u Biogradu, Obrovacu, Pašmanu, Preku, Privlaci i Vrsima.

Među novoboljelima 19 je žena i 32 muškaraca svih dobnih skupina, najmlađa osoba je 2006. godište, a najstarija 1944.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 319 uzoraka, a pod nadzorom je njih 1146.

Trenutno je u Zadarskoj županiji aktivno 627 slučajeva, od početka epidemije zarazilo se 1686 stanovnika, oporavile su se 1042 osobe, a umrlo ih je 17.

U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 27 bolesnika, od kojih je pet na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se sedmero pacijenata s blažom kliničkom slikom.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

U Ličko-senjskoj županiji 16 novooboljelih

U Ličko-senjskoj županiji 16 je novooboljelih osoba od covida-19 od ukupno 88 testiranih u posljednja 24 sata, a u samoizolaciji su 332 osobe.

Od 16 novooboljelih 10 je iz Gospića, po dvije osobe su iz Perušića i Karlobaga i po jedna iz Senja i Otočca.

U Gospiću se od covida-19 liječi 54 osoba i uz njih još 21 osoba u tamošnjem Domu za starije i nemoćne. U Senju je 35 aktivnih slučajeva, u Otočcu 17, Novalji osam, Brinju šest, te još po slučaj ili dva u Korenici, Karlobagu, Perušiću i Lovincu.

U Ličko-senjskoj županiji su oboljele 702 osobe, 526 ih je izliječeno, 28 je preminulih, a 148 je aktivnih slučajeva.

U Osječko-baranjskoj županiji 138 novopozitivnih, petoro umrlo

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata evidentirano je 138 novopozitivnih na koronavirus, a pet osoba je umrlo izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo testirano je 382 uzorka, od kojih je138 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, njih 84, devet je iz Belišća, a po sedam iz Đakova i Valpova. U Donjem Miholjcu ih je pet, Belom Manastiru četiri i jedna u Našicama.

Šest pozitivnih su s područja općine Bizovac, s područja Čepina četiri, Petrijevaca tri te dvije iz Darde. Po jedna osoba je s područja općina Erdut, Đurđenovac, Ernestinovo, Gorjani, Satnica Đakovačka i Vladislavci.

Na bolničkom liječenju je 171 osoba oboljela od covida-19, i to 33 u Općoj županijskoj bolnici Našice i 138 u KBC-u Osijek, od kojih su 24 osobe na respiratoru.

„U zadnja 24 sata umrlo je pet osoba oboljelih od covida-19 koje su bile na bolničkom liječenju, a imale su i druga oboljenja. U Respiracijskom centru KBC-a preminula je žena iz Osijeka rođena 1981. godine i tri muškarca – jedan iz Čepina rođen 1939. godine, jedan iz Satnice rođen 1958. godine te jedan iz Osijeka rođen 1983. godine. U našičkoj bolnici preminula je žena iz Ladimirevaca rođena 1951. godine“, priopćeno je.

Na području županije u samoizolaciji je 5161osoba koje su kontakti pozitivnih. Policija je provela 42 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji i sve zatekla na prijavljenoj adresi. Jedna dojava građana o kršenju samoizolacije osobe iz Osijeka pokazala se točnom.

Stožer je priopćio kako je situacija u školama na području županije zadovoljavajuća. Trenutno je pozitivno ukupno132 učenika i djelatnika škola, a 938 je u samoizolaciji.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Donjeg Miholjca, a uz suglasnost epidemiologa i županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, od 11. do 22. studenoga nastava u OŠ Augusta Harambašića i Srednjoj školi Donji Miholjac održavat će se po modelu C, odnosno na daljinu, a potom, do nove odluke, po modelu B, izvijestili su.

U Karlovačkoj županiji 67 novooboljelih, troje preminulih

Od Covida-19 su u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata preminule tri osobe, a zabilježeno je 67  novih slučajeva zaraze

U bolnici u Karlovcu preminula je 75-godišnja žena i 70-godišnji muškarac, a u ogulinskoj bolnici 92-godišnjakinja,  priopćio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Novooboljelih je najviše u Karlovcu, 34 osobe, u Dugoj Resi 11, Slunju sedam, Draganiću pet, Ozlju tri, Ribniku dva i po jedan u Cetingradu, Krnjaku, Lasinji, Netretiću i Vojniću.

Ukupno je do sada oboljelo 1.733 ljudi, a preminulo njih 37.

Na bolničkom liječenju u Karlovcu su 44 pacijenta, u Ogulinu 22.

U samoizolaciji je 681 osoba, 59 djelatnika karlovačke bolnice i to 48 zdravstvenih i 11 nezdravstvenih, a u samoizolaciji je i 28 djelatnika bolnice u Ogulinu.

U Varaždinskoj županiji 175 novih slučajeva

Na području Varaždinske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 175 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrle su četiri osobe, a povećava se broj hospitaliziranih, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju trenutno su 143 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 77 osoba na različitim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja, od čega 12 na respiratoru.

U bolnici u Klenovniku su 33 pacijenta, a u Novom Marofu njih 18. Sve četiri preminule osobe starije su životne dobi, a bolovale su i od drugih teških bolesti.

Sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika još je uvijek visok i prešao je 920, priopćili su iz Stožera.

S kućnog liječenja otpuštena je 201 osoba, čime je nakon dugo vremena broj oporavljenih veći od broja novootkrivenih slučajeva. Na liječenju kod kuće trenutno je 1809 osoba.

Pula: u Istri 71 novi slučaj zaraze koronavirusom

U Istri je u protekla 24 sata potvrđen 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, od čega se u 59 slučajeva radi o osobama iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, izvijestio je u srijedu istarski Stožer civilne zaštite.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 451 uzorak te je potvrđena 71 novozaražena osoba.

Kod 59 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, kod pet osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima, i to dvije iz Zagreba te po jedna iz Varaždina, Dalmacije i BiH, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tijekom utorka su izliječene 44 osobe, a trenutno je 519 aktivnih pozitivnih osoba, od toga su 34 osobe hospitalizirane u pulskoj bolnici. U samoizolaciji je 599 osoba.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 317 novooboljelih i jedna umrla osoba

Na području Splitsko-dalmatinske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 317 novooboljelih osoba od Covid infekcije, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split umrla je žena u dobi od 48 godina, koja je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na koronavirus.

U protekla 24 sata ukupno je 951 obrađen test.

Među 317 novooboljelih 116 osoba je iz Splita, 25 iz Sinja, 23 iz Imotskog, 20 iz Kaštela, 18 iz Makarske,  17 iz Podbablja,  12 iz Solina,  10 iz Prološca,  sedam iz Trilja, po šest iz Omiša, Vrgorca i Dugopolja, po  pet iz Dugog Rata i Podstrane, po četiri iz Jelse, Runovića i Ciste Provo, po  tri iz Muća i Otoka, po dvije  Trogira, Vrlike, Hrvaca, Marine, Sutivana i Zmijavaca, te po jedna iz Komiže, Starog Grada, Brela, Dicma, Klisa, Lokvičića, Okruga, Podgore, Prgometa, Šestanovca i Zagvozda.

Od ukupnog broja novooboljelih 119 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 2065 osoba je u samoizolaciji

Na bolničkom liječenju nalazi se 112 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split od kojih je 11 na respiratoru, priopćeno je iz županijskog Stožera.

Međimurska županija: 223 zaraze, jedna žena umrla

U posljednjih 24 sata u Međimurskoj županiji potvrđena su 223 slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je 78-godišnja žena s dodatnim teškim kroničnim bolestima, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima međimurskog Zavoda za javno zdravstvo, u proteklih 24 sata uzet je 481 uzorak, a dosad ukupno  17215.

Iz Stožera ističu kako je trenutno na području županije aktivno 1209 slučajeva zaraze. U posljednja 24 sata oporavilo se 95 osoba,  ukupno dosad 1715.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 70 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od toga njih 11 u posljednja 24 sata. Otpušteno je devet osoba, a na respiratoru je 10 pacijenata.

U proteklih 24 sata umrla  78-godišnja žena s dodatnim teškim kroničnim bolestima.

U zdravstvenom sustavu na virus su pozitivna tri liječnika, 18 medicinskih sestara i jedan farmaceutski tehničar, a u samoizolaciji su pet liječnika, 15 medicinskih sestara i jedan bolničar.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 128 novooboljelih

U posljednja 24 sata u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 128 novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba umrla, a od četvrtka će na snazi biti strože mjere, poput ograničavanja okupljanja do 30 osoba.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek na konferenciji za novinare  u srijedu je rekao kako su trenutno na području županije aktivna 1034 slučaja zaraze, a 1014 osoba je u samoizolaciji. U posljednja 24 sata 95 osoba je ozdravilo, a jedna je umrla.

Na području Krapinsko-zagorske županije od sutra će na snazi biti nove epidemiološke mjere. Između ostalog, na javnim događajima i okupljanjima u zatvorenim i na otvorenim prostorima dozvoljeno je maksimalno 30 osoba.

Sva okupljanja s više od 15 osoba moraju se prijaviti na broj 112. Također, nužno je voditi evidenciju prisutnih i čuvati je sljedećih 14 dana.

„Ovo su najrigoroznije mjere na području Hrvatske u vezi s okupljanjima”, rekao je Ferek-Jambrek.

Načelnik Stožera istaknuo je i kako više nije preporuka, već je sad obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima kao što su autobusna i željeznička stajališta te sajmovi, gdje nije moguće održavati udaljenost od najmanje dva metra.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako je na „covid odjelu” u bolnici  65 pacijenata te su trenutno na 90 posto popunjenosti.

„Ovakvom brzinom punjenja bolnice s covid pacijentima koji su teški, starije životne dobi, dolazimo u probleme”, rekao je Vančina. Na respiratoru je šest pacijenata, a slobodna su još tri respiratora.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da su uvedene mjere preventivne da se ne bi dogodio kolaps zdravstvenog sustava „kako se događa u nekim drugim sredinama”.

„Ne možemo se dovesti u poziciju da u određenom trenutku ne možemo primiti sve pacijente u naše zdravstvene ustanove, prije svega u Opću bolnicu Zabok, a kojima bi to bilo potrebno”, rekao je Kolar.

Naglasio je da se zasad nisu našli u takvoj situaciji, ali se to vrlo brzo može promijeniti. Novim bi se mjerama, predviđa župan, do kraja tjedna trebali maknuti od troznamenkastih brojeva novozaraženih.

“Ako se budemo svi pridržavali ovih mjera, onda bi mi polagano trebali prelaziti od sljedećeg tjedna na dvoznamenkaste brojeve”, istaknuo je Kolar i naglasio da bi bilo prihvatljivo kad bi pali na manje od 50 novooboljelih po danu.

Kolar je rekao i da je stanje u školama ovog tjedna bolje nego što je bilo proši tjedan te da bi od ponedjeljka sve škole trebale raditi po modelu A, odnosno održavati nastavu u školi.

U Virovitičko-podravskoj županiji 35 novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije 35 je novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u srijedu navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Deset oboljelih je u Pitomači, po devet u Virovitici i Slatini, po dvoje u Orahovici Suhopolju  i Mikleušu, a po jedna osoba u Zdencima i Crncu.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno su 23 oboljele osobe. U KBC-u Osijek je petero pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije i svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaražena je  971 osoba, a umrlo ih je 17.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (2)

  1. […] U Hrvatskoj 2597 novih slučajeva, umrlo 28 osoba: COVID-19 | 11. studeni | detal… 11/11/2020 […]

  2. […] >>>U Hrvatskoj 2597 novih slučajeva, umrlo 28 osoba: COVID-19 | 11. studeni | detalji […]

Comments are closed.