PreporučenoTech

U Hrvatsku stiže tradicionalno, proteinsko cjepivo protiv COVID-19 | Novavax

Novo proteinsko cjepivo protiv covida-19 američke tvrtke Novavax, za tri tjedna stiže u Hrvatsku, potvrdili su u subotu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a riječ je o cjepivu proizvedenom prokušanom metodom bez korištenja genetskog materijala.

>>>Izvršni direktor Bancel: cjepivo Moderne protiv omikrona ‘oko ožujka’

U razdoblju od 24. do 28. veljače dolazi prva pošiljka od 198.000 doza cjepiva na bazi proteinskih čestica, kažu u HZJZ-u.

Proteinsko cjepivo Nuvaxovid američke tvrtke Novavax, peto je cjepivo protiv korone koje će biti dostupno u Hrvatskoj, a namijenjeno je starijima od 18 godina.

>>>Komisija ‘proširuje naš obiman portfelj cjepiva’ – potpisan predugovor s Novavaxom

Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genetskog materijala te da je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg ubrizgavanja stvaramo antitijela i stanični imunitet. Primjenjuje se u dvije doze, injektiranjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Tradicionalna tehnologija

Za razliku od dosad odobrenih, a riječ je o dva vektorska i dva mRNK cjepiva, Novavaxovo cjepivo proizvedeno je drugačijom tehnologijom koja je i  dosad korištena u brojnim cjepivima, primjerice protiv hepatitisa B i hripavca.

>>>Komisija odobrila Pfizer/BioNTech cjepivo, navela značajke mRNK tehnologije

Proteinsko cjepivo sadrži laboratorijski uzgojenu verziju proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepivo također sadrži pojačivač, tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo.

Hrvatska naručila 198.000 doza

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je u prosincu prošle godine, kada je Hrvatska naručila 198.000 doza.

Klinička ispitivanja, provedena u lipnju prošle godine u SAD-u, pokazala su 90-postotnu učinkovitost ovog cjepiva protiv raznih varijanti koronavirusa, uključujući deltu, a rani podaci iz prosinca također sugeriraju da je djelotvorno i protiv omikrona, objavio je CNBC.

>>>Komisija protuvirusnom portfelju dodala potencijalno adeno cjepivo Valneve | COVID-19

O nuspojavama novog cjepiva zna se onoliko koliko su pokazale kontrolne skupine u kliničkim ispitivanjima. Iako sve preporuke govore da je Novavaxovo cjepivo sigurno s blagim do umjerenim nuspojavama, tek u masovnijoj primjeni o tome će se više doznati.