Biznis i ekonomijaPreporučeno

U Španjolskoj ‘neobjašnjiva omaška, nedopustiv propust’ – nabavka vlakova prevelikih za tunele

Dva španjolska direktora u javnim tvrtkama ovog su tjedna ostala bez posla nakon što je otkriveno da su naručili vlakove koji ne mogu prometovati tunelima u sjevernim regijama Kantabrija i Asturija jer su njihovi gabariti preveliki za vremešne lokalne tunele izgrađene u 19. stoljeću.

Nadrealni je propust prošloga mjeseca otkrio španjolski portal El Comercio.

Prema izvještaju, propali je tender uključivao 31 vlak naručen u 2020. godini od proizvođača CAF.

Euronews piše da su u debaklu sudjelovale različite stranke, uključujući operatera nacionalnom željezničkom mrežom Renfe, upravitelja željezničkom infrastrukturom Adif, proizvođača transportnih vozila CAF i državnu agenciju za sigurnost željezničkog prometa (AESF).

>>>RH raspolaže s 5,5 milijardi kuna za modernizaciju i preporod prometa, željeznice | HGK

CAF je naručitelje upozorio da njihove specifikacije izgledno nisu točne, direktori su rekli da je došlo do greške u komunikaciji.

Predsjednik Kantabrije, Miguel Angel Revilla, novinarima je rekao da se dogodila “neobjašnjiva omaška”.

Španjolsko ministarstvo transporta ističe da su vlakovi bili u stupnju dizajna, ali će dosadašnji troškovi i prekid ugovora porezne obveznike koštati 258 milijuna eura.

Vlakovi su trebali biti dostupni s 2024., no njihova se primjena, uslijed ponavljanja postupka nabavke i izmjene specifikacija sada ne očekuje prije 2026. godine.

>>>Tramišak najavila veliku, milijardu eura vrijednu modernizaciju željeznica

Glasnogovornica španjolske vlade, Isabel Rodriguez García, propust je nazvala “neprihvatljivim” i najavila interne istrage.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima