Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ubrzava urušavanje proizvođačkog sektora u Njemačkoj: PMI

Slabljenje globalne ekonomije, rizici povezani s nesporazumnim brexitom i trgovinski prijepori Amerike i Kine nastavljaju gušiti njemački proizvođački sektor čiji je PMI s 47.6 u veljači pao na 44.1 posto u ožujku. Riječ je o najnižoj vrijednosti zabilježenoj u posljednjih 80 mjeseci, navodi Rueters.

Indeks menadžera nabave (PMI) londonske tvrtke za praćenje ekonomskih trendova Markit tako potvrđuje snažnu recesiju u njemačkom proizvodnom sektoru koja traje već tri mjeseca zaredom.

Broj novih narudžbi je zabilježio najveći pad od travnja 2009. godine.

“Nove narudžbe i izvozna prodaja oboje sada poniru brzinom neviđenom od globalne financijske krize, sve veći broj  tvrtki prijavljuje slabiju potražnju povezanu s brexitom, trgovinskom nesigurnošću, problemima u automobilskoj industriji i generalno mekšom globalnom potražnjom,” rekao je IHS Markitov Phil Smith.

>>>Svibanj produbio industrijsku recesiju eurozone: PMI

“Proizvođački output je izrazito pao, najvećom brzinom od 2012., sad se i sektor proizvodnje potrošačkih dobara pridružio sektoru kapitalnih dobara u kontrakciji,” kaže Smith.

“Prije ožujka, održiv i solidan rast zapošljavanja je bio jedina preostala svjetla točka u sektoru, ali posljednje ankete ukazuju na pad otvorenih radnih mjesta prvi put u tri godine, uslijed izvješća firmi da poneki privremeni ugovori neće biti obnovljeni,” dodaje.

U ponedjeljak objavljeno izvješće potvrđuje i nastavak recesije u proizvođačkom sektoru Italije, koja se u generalnoj recesiji (BDP) našla krajem prošle godine.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.