Biznis i ekonomijaPreporučeno

Plin za kućanstva od danas skuplji za prosječno 6.9 posto

Građani koji u svojim kućanstvima koriste plin od ponedjeljka, od 1. travnja plin će plaćati po prosječno 6,9 posto višim cijenama, dok će električna energija poskupjeti poduzetnicima kojima je opskrbljivač izišao s tržišta i nemaju ugovor s novim pa su u tzv. sustavu zajamčene opskrbe.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je početkom ožujka donijela Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2019. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020., a temeljem koje cijena plina za kućanstva raste za prosječnih 6,9 posto.

>>>Struja od danas poskupljuje poduzetnicima sa zajamčenom opskrbom

Ipak, koliko će točno građani od početka travnja plaćati plin ovisi o njihovu opskrbljivaču s obzirom da svi nemaju iste cijene. Opskrbljivači plinom uglavnom su nove cijene objavili na svojim Internet stranicama, odluka HERA-e je objavljena u Narodnim novinama (15/19 od 13. veljače 2019.) i na Internet stranicama HERA-e.

Računi kućanstava u Zagrebu veći za dvjestotinjak kuna godišnje

Ti podatci pokazuju da će primjerice kućanstva na području Zagreba i okolice kojima je opskrbljivač Gradska plinara Zagreb – Opskrba, od početka idućeg tjedna plin plaćati po cijeni 0,2477 kuna po kilovatsatu (kWh), dok su do sada plaćali 0,2301 kunu po kWh (sve su cijene bez PDV-a).

Iz iznesenih podataka za tri opskrbljivača vidljivo je da je kod nekih povećanje cijene manje a kod nekih veće od prosječnih 6,9 posto, primjerice u Rijeci je to porast za oko  6,2 posto, a u Zagrebu i Osijeku za oko 7,6 odnosno 7,7 posto.

To će za kućanstva s prosječnom potrošnjom plina od oko 1000 prostornih metara značiti povećanje mjesečnog troška za plin za nešto manje od 20 kuna, ili na razini godine dvjestotinjak kuna, kaže Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb koja na području Zagreba i Zagrebačke županije te Bjelovara plinom opskrbljuje oko 300 tisuća potrošača.

>>>Potpisan sporazum o dodjeli 215 milijuna eura za ‘Baltički plinovod’

Ti se podatci odnose na cijenu u najčešćem tarifnom modelu (TM2 – s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh), a uz iznos po potrošnji građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja i nadalje iznosi 14 kuna (bez PDV-a).

Kod nekih povećanje cijene manje a kod nekih veće

Podatci s internetskih stranica nekih opskrbljivača ili usporedba podataka iz stare i nove odluke HERA-e pokazuju primjerice da će građani Rijeke kojima je opskrbljivač Energo u tarifnom modelu TM2 umjesto dosadašnjih 0,2829 kuna od početka travnja plaćati 0,3005 kuna po kWh, a oni s područja Osijeka, kojima je opskrbljivač HEP Plin, 0,2446 umjesto dosadašnjih 0,2270 kuna po kWh (sve su cijene bez PDV-a).

>>>Predsjednica na forumu u Monaku: RH će do 2030. postići energetsku neovisnost iz domaćih izvora

Iz iznesenih podataka za tri opskrbljivača vidljivo je i da je kod nekih povećanje cijene manje a kod nekih veće od prosječnih 6,9 posto, primjerice u Rijeci je to porast za oko  6,2 posto, a u Zagrebu i Osijeku za oko 7,6 odnosno 7,7 posto.

Razlog tomu je u činjenici da je na poskupljenje plina za kućanstva utjecalo povećanje veleprodajne komponente cijene plina, a ne trošak distribucije ili opskrbe.

Tri komponente

Naime, cijena plina sastoji se od tri komponente – referentne cijene odnosno troška nabave plina, koja je prema metodologiji ista za sve opskrbljivače, te troška distribucije i troška opskrbe, koji se razlikuju od opskrbljivača do opskrbljivača.

U najnovijoj odluci HERA nije mijenjala troškove distribucije i opskrbe, no porasla je cijena nabave odnosno veleprodajna komponenta cijene plina, i to za 9,7 posto. Iako je na tržištu (prema podatcima s TTF tržišta) došlo do većeg rasta cijena plina, za 19,6 posto, HERA je cijenu nabave plina povećala manje, za 9,7 posto, jer sukladno važećoj metodologiji ta cijena na hrvatskom tržištu može rasti najviše 10 posto.

>>>Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

Od početka travnja cijena nabave plina iznosi 0,1985 kuna po kWh, dok je do sada iznosila 0,1809 kuna po kWh.

Inače, opskrbljivači mogu imati i manje cijene nego li im je to odredila HERA-a. Agencija, naime, primjenjuje načelo gornje granice cijene, što znači da opskrbljivači mogu donijeti odluku da im cijene budu i manje.