PolitikaPreporučeno

UK ukida obvezu cijepljenja za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi | The Telegraph

Ujedinjeno Kraljevstvo dokida obvezu cijepljenja za zaposlene u javnom zdravstvu (Nacionalnoj zdravstvenoj službi, NHS) i socijalnoj skrbi, doznao je u nedjelju The Telegraph.

Ministar zdravstva Sajid Javid u ponedjeljak će se sastati s kolegama u Uredu za Covid-operacije kako bi dogovorio detalje o snažnom zaokretu politike.

>>>Engleska: s dvije doze AstraZenece zaštićen ministar obolio od covida

Pozivajući se na pluralne izvore, list na web izdanju navodi da se obveza dokida zbog sve čvršćeg znanstvenog konsenzusa da je omikron inačica koronavirusa, sada dominantna u UK, blaža u poredbi s prijašnjim sojevima od značaja.

Gubitak 120,000 radnika

U širem kontekstu, zaokret stiže nakon što je covid skandalima potresen britanski premijer Boris Johnson najavio dokidanje svih izvanrednih zakona, zabrana i mandata uvedenih pod okriljem pandemije i uslijed upozorenja da će s istekom roka za prisilno cijepljenje zdravstvo izgubiti gotovo 80,000 radnika koji su odbili imunizaciju.

Pomicanje roka ili aboliciju obveze cijepljenja u NHS-u u posljednjim su danima zatražila najmanje tri značajna sindikata –  Royal College of Nursing, Royal College of Midwives i Royal College of GPs – upozorivši da će inzistiranje na prisili imati “katastrofalne posljedice”.

>>>Teror i ucjene, skrivanje postotka zaraze cijepljenih | prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Obveza cijepljenja za radnike u NHS-u na snagu je trebala stupiti u travnju, što znači da se zbog nužnog odmaka između dviju doza prva mora primiti najkasnije s 3. veljače.

>>>Finska s 1. veljače započinje izlazak iz covid režima

Uvjetovanje zaposlenja cijepljenjem u domovima za starije i nemoćne i drugim ustanovama socijalne skrbi na snagu je stupilo u studenom 2021. godine, procjenjuje se da je prisilu odbilo i posao izgubilo oko 40,000 ljudi. Očekuje se da će nova pravila omogućiti njihov povratak na posao.

“Game Changer”

Predstavnici zaposlenih u socijalnoj skrbi u nedjelju nisu skrivali gnjev i ljutnju zbog počinjenje štete, uz ocjenu da je sada dokinuta politika “opustošila radnu snagu i pružatelje usluga bacila na koljena.”

Visokopozicionirani izvor iz vlade za Telegraph je rekao da krojači politika nakon povlačenja epohalne plime zaraza izazvanih omikronom žele “naučiti živjeti s covidom”.

>>>‘Sloboda! Sloboda!’ – povijesni konvoj probudio revolucionarni duh Kanade | covid endgame

“Omikron je izmijenio stvari. Kad smo prvi put uveli politiku, delta je bila dominantna varijanta. To je bio izrazito visok rizik u smislu ozbiljnosti (bolesti COVID-19),” izjavio je izvor. “Za omikron, iako je on zarazniji, istraživanja su pokazala da je manje ozbiljan. To je promijenilo raspravu o tome jesu li obvezne injekcije još uvijek proporcionalne.”

>>>Engleska ukida covid propusnice | The Telegraph

Telegraph iznosi očekivanja da će vlada o promjeni kursa službeno izvijestiti prije 3. veljače.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] UK ukida obvezu cijepljena za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi | The Tel… 31/01/2022 […]

  2. […] UK ukida obvezu cijepljenja za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi | The Te… 31/01/2022 […]

  3. […] >>>UK ukida obvezu cijepljenja za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi | The Telegraph […]

  4. […] >>>UK ukida obvezu cijepljenja za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi | The Telegraph […]

  5. […] i političkim gnjevom, Johnson je u posljednjim danima ubrzao izlazak Engleske iz covid režima. Dokinuta je obveza cijepljenja u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kao i obveza samoizolacije pozitivnih […]

Comments are closed.