PolitikaPreporučeno

Teror i ucjene, skrivanje postotka zaraze cijepljenih | prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Foto: Cropix/YouTube

Članovi Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno (SMSTZ) u četvrtak su održali prosvjed na Zrinjevcu uz tvrdnje da trpe prijetnje i prisiljavanje na cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Hina izvještava da su okupljeni naveli niz problema, uključujući neprimjereno plaćeni prekovremeni rad, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž, rad van kompetencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanja.

“Trenutno ne vidimo kako će se u skorije vrijeme poboljšati stanje jer nema jasnog plana resornog Ministarstva za boljitak hrvatskog sestrinstva. Svjesni smo svoje odgovornosti prema pacijentima, za koje predano skrbimo. Nažalost, zbog svakodnevno prisutnog umora i stresa postajemo i sami pacijenti,” rekli su prosvjednici.

>>>Postojan rast zaraza, hospitalizacija i smrti cijepljenih: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

Cilj prosvjeda je ukazati na što više nepravilnosti u zdravstvenom sustavu. Trebali bi imati beneficirani radni staž kako bi se zadržale medicinske sestre u Hrvatskoj, rekao je u rezimeu Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

“Teror i ucjene”

U kontekstu uvijek vatrene rasprave o cijepljenju i sigurnosti cijepljenja okupljeni su pročitali pismo članice sindikata Sande Alić, koja nije bila na prosvjedu.

“Prošli smo od pljeskanja na početku do udaraca sada. Ništa ne pitamo, u vječitom smo strahu. Premijeru, ministri, žalosno je i razočaravajuće da sestre i tehničari na ulici traže rad po zakonu. Komora samo šuti i ne radi ništa. Zašto uopće postojite” navodi se u pismu prema citatu Telegrama. “Sad ste teroru dodali ucjene za cijepljenje. Zastrašivanje je vaš način. Ucjenjujete radnike i prijetite im premještajem ako se ne cijepe, sve pod krinkom brige za pacijente.”

Alić navodi i da je postotak probojnih infekcija “toliko velik da ga ministar ne smije javno reći” što je u skladu s izvješćima iz sredina koje objavljuju relevantne informacije (više).

>>>Izrael: ‘većina hospitaliziranih pacijenata zapravo je procijepljena’

“Kako smo godinu i pol radili bez cjepiva, testiranja i dovoljno opreme? Nisu nam baš ljudi umirali jer su ih zarazile neodgovorne sestre. Koji je vaš idući korak, ministre? Dijelit ćete otkaze? Onako nas je premalo. Nedostaje nas najmanje 8000, a ne poduzimate ništa,” poručila je.

Prema blitz anketi okinutoj u 14,30 sati podršku zdravstvenom osoblju koje se ne želi cijepiti dalo je 57% čitatelja portala Index.

Shot/Index.hr

Ministar Beroš ranije je u četvrtak izrazio podršku prosvjedu citirajući “humanizam” uvjetovanja cijepljenja (više).

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Teror i ucjene, skrivanje postotka zaraze cijepljenih | prosvjed medicinskih ses… 23/09/2021 […]

Comments are closed.