PolitikaPreporučeno

‘Ustavni udar’ u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je u već viđenom manevru predložio ustavne promjene koje pripremaju teren za njegovo zadržavanje u najvišim ešalonima vlasti.

Putin je ususret završetku drugog premijerskog mandata u 2012. osnažio predsjedničke ovlasti, da bi sada, u prvom dijelu svog četvrtog predsjedničkog mandata koji traje do 2024. godine okrenuo ploču i ponovno zatražio jačanje pozicije predsjednika vlade i parlamenta.

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvjedev i vjerni pobočnik Putina ubrzo je nakon prijedloga iznesenog u govoru o stanju nacije podnio ostavku, a Putin je za novog predsjednika vlade nominirao 53-godišnjeg šefa porezne službe Mikhaila Mishustina, neočekivanog i u javnosti slabo prisutnog kandidata s kojim je igrao hokej. Očekuje se da će Mishustin u Putinovoj igri prijestolja zamijeniti Medvjedeva i u konačnici preuzeti oslabljenu ulogu ruskog predsjednika.

“Ustavni udari poput ovog se događaju i potpuno su legalni,”

Vladimir Putin
“Ustavni udar”

Putinovi prijedlozi, za koje je sugerirao da trebaju biti potvrđeni referendumom, otvaraju mogućnost da on u 2024. godini preuzme osnaženu ulogu premijera ili zaigra novu dužnost kao lider Državnog vijeća, službenog tijela na čijoj izgradnji zdušno radi.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

“Čini se da se Putin ukopava,” komentirao je na društvenoj mreži opozicijski političar Leonid Volkov. “Svima je jasno da se sve kreće ekskluzivno prema pripremanju njegove doživotne vladavine.”

Slično je gledište iznio i drugi pripadnik opozicije, Dmitrij Gudkov, rekavši da je predsjednik očito odlučio sve preurediti sada a ne ususret završetku mandata u 2024. “Ustavni udari poput ovog se događaju i potpuno su legalni,” napisao je Gudkov.

>>>Rekordnih 20 posto Rusa želi otići iz Rusije

Putin je u govoru o stanju nacije rekao da bi Državna Duma Rusije i Ruske Federacije (donji dom parlamenta) trebala imati ovlasti biranja premijera i drugih ključnih dužnosnika. “To bi povećalo ulogu i značaj nacionalnog parlamenta … parlamentarnih stranka, neovisnost i odgovornost premijera,” rekao je.

Poticanje gospodarstva

On je ostavku Medvjedeva koja je uslijedila nakon govora prihvatio uz zahvalu ali i kritiku, rekavši da vlada nije ispunila ciljeve. Putin u Rusiji uživa visoku popularnost ali je ona donekle poljuljana erozijom životnog standarda, što je jedan od povoda za “nemilost” prema Medvjedevu koji će karijeru nastaviti u Vijeću sigurnosti Rusije.

>>>Rusija odgađa povećanje obveznih pričuva komercijalnih banaka: pismo

Ostavka premijera je zatekla i na trenutak prepala ruska tržišta, rublja i dionice su oštro posrnule, ali su dan završile u plusu.

“Ukratko, mi najavu shvaćamo kao pokušaj Putina da trgne rusku politiku i administraciju ponovno fokusira na provedbu njegova dobro telegrafiranog ali loše primijenjenog plana javne potrošnje,” komentirao je u bilješci za klijente Citi(bank).

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters