Politika

Ustrijeljeni slovački premijer ‘stabilno’ | VIDEO

Zdušno i otvoreno proruski slovački premijer Robert Fico u srijedu je ranjen u pucnjavi koja se odigrala nakon sjednice vlade ispred kulturno-informacijskog centra u gradu Handlova smještenom na oko 180 kilometara od Bratislave.

Slovačka izvještajna agencija TASR neposredno je citirala potpredsjednika parlamenta Lubosa Blaha koji je rekao da je premijer prostrijeljen nakon sjednice vlade.

Televizijska postaja TA3 izvijestila je da su ispaljena četiri hica, od kojih je najmanje jedan 59-godišnjeg premijera pogodio u trbuh. Kasnije je potvrđeno da je pogođen i u glavu.

Portal Dennikn javlja da je premijer pogođen u abdomen, ruku i nogu i da je s lokacije helikopterom transportiran u Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici.

Javna i druge slovačke televizije u večernjim su satima izvijestile da je on nakon kirurških zahvata “stabilno” i da “komunicira s okolinom”.

Ministar obrane Robert Kaliňák njegovo je stanje opisao kao “jako komplicirano”.

“Vjerujemo da će biti dovoljno jak da se nosi s ovom traumom,” rekao je Kaliňák.

Vremešni napadač

Videozapisi podjeljeni na društvenim mrežama bilježi trenutak u kojem je premijer uguran u vozilo i uhićenje počinitelja.

Slovački mediji citiraju izvještaj Joj TV-a prema kojem je počinitelj 71-godišnjak iz grada Levica.

Motivi za napad za sad su nejasni, no rastući broj komentatora podcrtava da je Fico istaknuti nacionalist koji je odbacio migrantske kvote Europske unije, financiranje Ukrajine i njezino uzdizanje u NATO i Međunarodni sporazum o sprečavanju pandemija i pripravnosti za pandemije o kojem pregovaraju članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Reakcije

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputová u objavi je osudila “brutalan i nemilosrdan” napad.

“Snažno osuđujem današnji brutalni i bezobzirni napad na premijera Roberta Fica. Šokirana sam. Želim Robertu Ficu svu snagu da se oporavi od napada u ovom kritičnom trenutku,” napisala je Čaputova na društvenim mrežama.

Osudama su se pridružili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, njemački kancelar Olaf Scholz i drugi.

“Takvim djelima nasilja nema mjesta u našem društvu i ona podrivanju demokraciju, naše najdragocjenije opće dobro. Moje misli su s premijerom Ficom i njegovom obitelji,” napisala je von der Leyen na X-u.

Grabancijaš/agencije



Povezane vijesti

Comment here